onsdag 8 januari 2020

Språkbytesskolor en giftig cocktail för samhället.


Olle Käll, gymnasielärare i svenska, medlem i Språkförsvaret:


Anna Ekström agerar tydligt för att sätta stopp för religiösa friskolor och inget fel i det. Men hur samma politiker kan missa att de engelskspråkiga språkbytesskolorna utgör en minst lika stor "giftcocktail" för det svenska samhället, det är en gåta.
Vår utbildningsminister Anna Ekström har helt riktigt påpekat att friskolereformen på 90-talet fått många oönskade effekter. Den 19 november skrev hon i Expressen att religiösa friskolor är en giftcocktail. Detsamma gäller friskolor som gör vinster av skattemedel åt börsnoterade riskkapitalbolag.
En tredje giftig cocktail glömmer hon dessvärre: det är de friskolor som försvagar det gemensamma språket i Sverige, svenskan. Dessa, bland annat skolkoncernen IES (International English School) gör detta mycket systematiskt genom att erbjuda sin etablering i kommun efter kommun, när dessa vill ha konkurrens i skolan. Tidigare skedde det i stora kommuner, nu i allt mindre.
Problemet med detta är att dessa skolor genom sin idé undergräver svenska språket för de elever som går där.
Språkbehärskning tar tid, det vet alla, och språkutveckling sker under hela skoltiden. I dessa skolor är minst 50 procent av ämnena på engelska, på gymnasiet 90 procent (!) och svenskan får i praktiken en andrarangsplats. Allt skattefinansierat. Inget annat land har denna fråga så oreglerad som Sverige!
Självklart måste landets gemensamma språk svenskan tränas systematiskt, före andra språk i den svenska skolan. Det är ju det språket vi skall utöva demokrati i samhället, debattera och fatta beslut med och lösa gemensamma problem med.
Om många ungdomar inte tränas att uttrycka sig på svenska, som gjorts tidigare, kommer både de och samhällsbygget att lida.
Anna Ekström agerar tydligt för att sätta stopp för religiösa friskolor och det är inget fel i det. Men hur samma politiker kan missa att de engelskspråkiga språkbytesskolorna utgör en minst lika stor "giftcocktail" för det svenska samhället, det är en gåta.
Vi har en språklag i Sverige sedan 2009. Agera, riksdagsledamöter!

1 kommentar:

  1. https://www.vk.se/2020-01-06/sprakbytesskolor-en-giftig-cocktail-for-samhallet

    SvaraRadera