måndag 13 januari 2020

Bra Sortland MDG !

Fra Bladet Vesterålen 30 desember 2019:

I årets siste ordinære kommunestyre, kom Miljøpartiet De Grønne (MDG) med et forslag de aller fleste partiene sa seg enige i: Innen 1. mai 2020 skal kommunedirektøren legge fram en plan for å begrense matsvinn. Kommunedirektøren er samtidig bedt om å få en oversikt over matsvinn i kommunen.

– Det er et omfattende spørsmål. Det handler ikke bare om hva vi gjør med maten som blir til overs, men hvordan vi lager maten til våre egne organer, fra sykehjem til kantiner, sier Toine C. Sannes (MDG). Hun er veldig glad for at det ble et tverrpolitisk flertall for saken.

– Jeg håper at vi også kan se på hvordan vi hjelper privatpersoner. Jeg skal ikke forskuttere det, men det finnes deleordninger rundt om, og vi kan se på bruk av apper, og hva butikkene gjør. Det vil nok hjelpe å få snudd trenden med å kaste mat med en gang holdbarhetsdatoen er nådd – vi må bli flinkere til å lukte og smake på maten, fortsetter hun.– Nå er vi jo også i en høytid med mye mat, og da gjelder det å tenke restemat, mener Sannes.

Juletips
– Som en av forslagsstillerne, hva synes du folk kan gjøre i juletida?

– Hoteller har for eksempel innført mindre tallerkener, så folk forsyner seg mindre om gangen. Julemat er jo også et eldorado for den som liker restemat – det er mye som kan bli til pålegg etterpå. Vær kreativ, oppfordrer hun.

– Selv har jeg høner. De går en fin tid i møte. Den lille resten blir fôr til dem, og vi får deilige egg tilbake. Det er en lykke, legger hun til.

Lang prosess Ifølge Norsk tidsskrift for ernæring (NTFE) kom en nasjonal matsvinn-avtale på plass i Norge i 2017. Denne forplikter norske myndigheter og matbransjen til å halvere matsvinnet i Norge innen 2030, sammenliknet med 2015. Det var da lagt opp til at det skulle være 15 prosent mindre matsvinn innen 2020, og 30 prosent innen 2025.

Tidsskriftet skriver at den norske dagligvarehandelen, matindustrien og grossistene har jobbet med å kartlegge og redusere matsvinn siden 2009.

Og det er en del å ta av. Ifølge tidsskriftet ble det kastet minst 385.000 tonn spiselig mat i Norge i 2017 – altså omtrent 73 kilo per innbygger det året. Mesteparten er anslått å komme fra husholdninger, og deretter matindustri.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar