onsdag 15 januari 2020

Eivind Trædal:




Når Oslo åpner en ny T-banestasjon, ser jeg aldri noen sinte kommentarer om at ikke alle kan ta t-banen, eller overskrifter om "T-banetvang". Jeg ser heller ikke noe raseri mot bussholdeplasser eller bredere fortau.


Men når man bygger sykkelfelt og -veier, eller tilbyr sykkelparkering, så får vi overskrifter som "sykkeltvang" og kommentarer om at "ALLE KAN IKKE SYKLE"! Når det gjelder sykkel, så tror visst folk at et tilbud er det samme som et påbud.

Men sånn er det jo ikke. Tvert mot: jo flere som sykler, jo lettere blir det for alle som ikke kan sykle. De som er avhengig av bilen, får kortere køer. De som bruker kollektivtransport, får bedre plass på bussen, banen eller trikken. Når syklistene får egne steder å sykle, blir det også tryggere på fortauene for alle som bruker føttene.

En sykkelvei eller et sykkelstativ er altså ikke et påbud om at alle skal sykle, men et tilbud for de av oss som kan sykle, som samtidig gjør at det blir lettere å kjøre bil, ta bussen, gå. Skikkelig kinderegg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar