torsdag 16 januari 2020

Borgerlønn.


En gruppe forskere ved Universitetet i California, Berkeley, i Princeton og San Diego har i samarbeid med GiveDirectly gjennomført en enorm studie hvor de ga 1000 dollar til 10 000 tilfeldig utvalgte familier i et fattig område i Kenya med omlag 65 000 familier. De ville se hva som skjedde med familiene som mottok utbetalingen, hvordan det påvirket de som ikke mottok pengene og lokalsamfunnet som helhet. Utbetalingene ble gitt betingelsesløst.
Funnene var imponerende, . Kontantoverføringer kom hele den lokale økonomien til gode, ikke bare de som mottok utbetalingene. Da det kom penger som sirkulerte i samfunnet viste det seg at både familier som fikk utbtalingen og de som ikke mottok dem kom betydelig bedre ut.
De fant lite som taler imot å gi kontantoverføringer; folk arbeidet ikke mindre, vold I hjemmet endret seg ikke, flere barn droppet ikke ut av skolen, ulikhetsnivåer endret seg ikke. Og frykten for inflasjon ble ikke bekreftet. Prosjektet hadde en minimal effekt på prisene. Prisene økte under 1 % I forhold til Kenya som helhet.
Det spesielle med dette prosjektet var selve størrelsen på det. 10 millioner dollar ble brukt og kontantoverføringene tilsvarte omlag 15% av BNP I området og nådde ut til 10,500 av de 65,385 familiene der.
Noe de ønsket å finne ut av var hvor mye de tilførte pengene ville stimulere økonomien, hvor mye økonomisk aktivitet ville hver ekstra dollar føre til?
Vanligvis legger forskere dette tallet i området 1,5 til 2,0 - noe som betyr at for hver 100 dollar regjeringen(USA) bruker, genererer den mellom 150 og 200 dollar i økonomisk aktivitet. Da de startet dette prosjektet i 2013 estimerte de et lignende resultat.
Men denne studien fant mye en mye større effekt: For hver 100 dollar som ble gitt direkte til de fattigste husholdningene genererte det mellom $ 250 og $ 270 i BNP. Det er en skattemultiplikator i området 2,5 til 2,7 18 måneder etter at pengene ble brukt - et enormt tall etter globale standarder.
De aller fattigste bruker pengene sine lokalt, og butikkene de bruker dem på, bruker de lokalt igjen. Det blir en kjedeeffekt som stimulerer etterspørselen og løfter inntektene for de små virksomhetene i hele området. Det var også noen funn på at lokale lønninger hadde steget, og da sterkere i landsbyer som direkte fikk kontanter.
Fordommene mot kontantoverføringer til fattige blir stadig redusert ettersom forskning viser at mytene om de indolente fattige bare er det: myter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar