torsdag 20 april 2023

SAMTIDIGT - O C K S Å i FINLAND.

Efter 14 års - byggnation, har nu Finland startat upp nya kärnkraftverk.

SAMTIDIGT - O C K S Å i FINLAND:-

Inte lika mycket fokus på detta, men detta är GEOTERMISK ENERGI, som inte kräver lika dyra och långa byggtider som kärnkraft, samtidigt som det inte resulterar i produktion av radioaktivtavfall, som behöver lagras i djupa bergrum i oändligt många långa år.

"Geotermisk energi
I Handboken och på den här nätsidan avser geotermiska energiprojekt sådana värmeöverföringssystem som är över 500 meter djupa. Jordskorpans reserv av värmeenergi är i praktiken oändlig och kan i Finland användas för uppvärmning. Funktionsprincipen går ut på att cirkulera vatten i marken eller i berggrunden. Hålet i ett djupt geotermiskt värmekraftverk kan sträcka sig ned till 8 kilometers djup. I ett s.k. förstärkt geotermiskt system (EGS) strävar man efter att förbättra vattenflödet mellan borrhålen genom att förstora sprickorna i berggrunden. Vatten som pumpas ned med högt tryck förändrar berggrundens spänningstillstånd och får stenarnas gränsytor att skifta, vilket tar sig uttryck i små jordskalv. EGS-värmekraftverken kan också orsaka större jordskalv och därför bör jordbävningsrisken i området kartläggas och en seismisk övervakning inrättas under byggnadsskedet.
Geotermisk energi handlar om ett nytt sätt att nyttja förnybar energi, vilket även visar sig i regleringen och tillståndsförfarandet. I Finland har man hittills gett tillstånd till två geotermiska värmeprojekt, det ena i Otnäs i Esbo och det andra i Tammerfors. Båda projekten ansökte om tillstånd i enlighet med markanvändnings- och bygglagen från stadens byggnadstillsyn. Det ena objektet beviljades tillstånd genom åtgärdstillstånd, det andra genom bygglov."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar