söndag 30 april 2023

Det läckande skeppet.

Anders Mörk: - 

TÄNK DIG ETT GIGANTISKT SEGELFARTYG UTE PÅ ETT ÖPPET OCH OÄNDLIGT GIGANTISKT HAV...

På fartyget finns 8 miljarder människor. Sedan flera 10-tals år så känner man till att det finns 1000 små hål i fartgets skrov som hela tiden tar in vatten. Man vet att om hålen inte tätas så kommer fartyget småningom att sjunka. De 8 miljarder människorna tillhör olika segelsällskap med olika storlek, och de har alla ansvar för olika delar av fartyget, och därmed också dess skrov. Sedan hålen blev kända har man under decennierna haft olika upprepade rådslag för att komma överens om hur man ska jobba för att täta alla hål...

Många passagerare tycker att det är trevligare att sitta på övre däck och käka gott, läppja på en drink, dansa eller kanske ta ett flyg till andra spännande delar av det gigantiska segelfartyget, än att vara med och täta hålen. Vissa av dem har hittills aldrig tagit hissen ner till skrovet, och inspekterat hålen som hela tiden tar in vatten.

Fartyget har en oerhört sinnrik konstruktion, som gör att allt som människor behöver kan utvinnas ur dess skrov. Men grejen är att konstruktionen som är så att säga "självläkande" inte tål ett alltför högt uttag. Det är därför som de 1000 hålen har uppkommit. För varje år som går så säger de som forskar på hur mycket vatten som krävs för att båten ska bli instabil och till slut sjunka, att läget blir allt mer akut. Man har också sedan länge märkt att fartyget kränger allt häftigare vid olika tillfällen.

En del av de mindre segelsällskapen säger att deras hål, som bara är några få inte behöver tätas så länge som de stora segelsällskapen inte tätar sina många fler hål. Det är inte så många som på allvar verkligen jobbar på att täta sina hål. Några sällskap har inte några hål att täta. De flesta utav dem jobbar i de olika maskinrummen för att hålla fartyget i rörelse. Många av dem har en usel arbetsmiljö och vissa av dem har aldrig ens besökt de övre planen eller övre däck.

PS. All eventuell likhet med klimatkrisen är medveten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar