söndag 22 maj 2022

Per Bolund, språkrör, Miljöpartiet de gröna.

Per Bolund: "Redan första veckan av Rysslands krig i Ukraina, för drygt två månader sedan, stod jag tillsammans med Märta Stenevi på en presskonferens i riksdagen och annonserade Miljöpartiets krav om ett importstopp av all rysk energi med omedelbar verkan. Redan då stod det tydligt för alla med ögon att se med att Putin krig betalades med våra soppapengar. Redan då borde alla instinktivt slutit upp bakom sanktioner mot rysk olja för Ukrainas fred, frihet och demokrati. Men sex av riksdagspartierna släpade fötterna efter er.
När president Zelinsky den 24 mars talade till denna riksdag så var hans vädjan för sanktioner mot Putins olja och gas tydlig - “inte en tunna olja till”. Då applåderade riksdagen och det flödade av både löften och stora ord - trots att de flesta bara några timmar tidigare röstat nej till vårt förslag som svarade mot Zelenskys och Ukrainas krav. Moderaterna sa nonchalant att de inte “ville legitimera miljöpartistisk politik”, Kristdemokraterna kallade vårt förslag för “plakatpolitik” och regeringen “ville vänta på EU”. På grund av det har Sverige förlorat mycket värdefull tid. Och Ukraina har förlorat många värdefull liv.
Men nu har riksdagen äntligen, fyra veckor för sent, ställt sig bakom Miljöpartiets krav och skickat en tydlig signal till regeringen om att förbjuda all rysk olja och gas. Nu är det regeringens ansvar att gå från ord till handling.
Tack till alla som kämpat med oss, det gör skillnad att vara grön."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar