onsdag 18 maj 2022

Märta Stenevi, språkrör, Miljöpartiet de gröna:

13 maj 2022:

Idag presenterades en rapport som beskriver ett dramatiskt försämrat säkerhetsläge i Europa. För Miljöpartiets del har det varit oerhört viktigt att delta konstruktivt i den säkerhetspolitiska analysgruppens arbete och bidra med vårt perspektiv. Vi ställer oss bakom rapporten till allra största del, men delar inte slutsatserna.

Miljöpartiet står upp för alliansfriheten och vill inte se Sverige gå in som medlem i Nato. Vår syn på alliansfrihet handlar inte om att hålla oss utanför eller gömma oss. Tvärtom.

Alliansfrihet handlar om att kunna välja med omsorg vilka vi samarbetar med. Vi behöver en säkrare omvärld, och vi tror inte att världen blir tryggare av att vi ingår i kärnvapenalliansen Nato. Att stå fri från militära allianser ökar våra möjligheter att föra dialog, agera fredsmäklare och därmed bidra till avspänning, inte minst i vårt närområde. Alliansfriheten har gjort att vi har varit, och kan fortsätta vara, en stark röst för fred och demokrati i Afghanistan, Irak, Iran, Kongo, Mali, Palestina, Syrien, Tigray, Yemen och många andra platser, och det vill vi att Sverige fortsätter vara.

Inte heller handlar vårt nej till Nato om neutralitet i en alltmer polariserad värld. Vi har alltid och kommer alltid stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter, och emot diktaturer och auktoritära regimer, och vi kommer aldrig acceptera någon annan hållning. Rysslands invasion av Ukraina måste stoppas.

Det försämrade säkerhetsläget kommer att påverka oss under mycket lång tid och tyvärr ser även Rysslands krig mot Ukraina ut att riskera att fortsätta på obestämd tid. Miljöpartiet är en outtröttlig rörelse som alltid står på demokratins och på fredens sida och kommer fortsätta att vara det. Vi vill att Sverige deltar i de samarbeten som kan skydda fred, frihet och demokrati och hålla människor säkra i vårt land och i vår omvärld.

Men framför allt kommer vi alltid verka för att Sverige ska agera för demilitarisering, nedrustning, ömsesidig avveckling av kärnvapen, ett aktivt biståndsarbete för demokrati och mänskliga rättigheter och ett starkt fredsarbete i hela världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar