onsdag 29 oktober 2014

Saxat från Svenska.YLE.FI

Mjölk är inte alls så hälsosamt som många tror. I stället för att stärka skelettet och förbättra hälsan, ökar rikligt mjölkdrickande risken för benfrakturer och en alltför tidig död. Det visar en svensk undersökning.
Vuxna som dricker mer än tre glas mjölk per dag har ingen nytta av det, snarare tvärtom. Det visar studien som gjorts vid Uppsala kliniska forskningscentrum och som presenteras i den medicinska tidskriften British Medical Journal.
I undersökningen deltog 110 000 vuxna svenskar, både män och kvinnor. Det här är den största studien som gjorts på det här området.
Det är speciellt hos kvinnorna som bilden av mjölk som en hälsodryck ifrågasätts. Forskarna noterade ett samband mellan hög mjölkkonsumtion och ökad dödlighet. De kvinnor som drack minst tre glas mjölk hade en nästan fördubblad dödlighet jämfört med dem som drack högst ett glas.
Det är oklart exakt vad som är farligt i mjölken. Forskarna i Uppsala tror ändå att mjölksockret spelar en roll i sammanhanget.

Inget skydd mot benbrott

En allmän uppfattning är att de höga halterna av D-vitamin och kalcium i mjölken stärker skelettet och skyddar mot frakturer. Verkligheten är en helt annan om man får tro den här studien.
Kvinnor som drack mycket mjölk drabbades oftare av frakturer än de kvinnor som drack högst ett glas. Hos männen märktes ingen skillnad i tendensen att drabbas av frakturer mellan dem som drack mycket och dem som drack lite mjölk.
De hälsorisker som kopplades ihop med mjölkdrickandet gällde inte andra mjölkprodukter, som yoghurt och ost.

Nya rekommendationer?

Professor Karl Michaëlsson är en av krafterna bakom undersökningen. Han säger i svenska medier att han själv minskat på sitt mjölkdrickande, men att det behövs fler studier innan man kan ändra kostrekommendationerna.
I Sverige är rekommendationen att man ska dricka ungefär en halv liter mjölk per dag, i den här mängden räknas också exempelvis fil och yoghurt med, liksom ost. I Finland rekommenderar statens näringsdelegation att man konsumerar 5-6 deciliter flytande mjölkprodukter samt 2-3 skivor ost varje dag. De flytande mjölkprodukterna kan också bytas ut mot exempelvis soja- och havredrycker, ifall de är berikade med kalcium och D-vitamin.

1 kommentar:

  1. Uppsalaforskarnas egen hypotes är att en beståndsdel av mjölksockret, galaktos, bidrar till inflammation i kroppen. Det har nämligen visats i djurförsök, och hos deras försökspersoner syns också ett samband mellan mjölkdrickande och inflammation. Yoghurt och fil har lägre halter av mjölksocker och innehåller dessutom bakterieflora som skulle kunna vara gynnsam.

    Studien är mycket stor, baserad på över 60.000 kvinnor i Uppsala och Västmanlands län. Den publiceras i veckans nummer av British Medical Journal, som är en hyfsat tung medicintidskrift.

    Vi ska ändå inte drabbas av mjölkskräck bara på grund av en studie. Resultaten behöver upprepas av andra forskare.

    Men personligen kommer jag från och med nu dricka lite mindre mjölk till förmån för något mer fil och yoghurt.

    Och Livsmedelverket borde omgående skriva om sin hemsida beträffande benskörhet och kalcium. Det finns fler sätt att få i sig kalcium än vad mjölkpropagandan säger.

    Karin Bojs
    centralred@dn.se

    SvaraRadera