fredag 24 oktober 2014

Hur vi bör bygga vårt samhälle.

  • Mika Gaunitz Renard Om man bygger småskaligt boende med möjlighet till egen odling av den mat man förbrukar ( så mycket som möjligt är ) samt "allt nödvändigt" inom den egna småskaliga stadsdelen ( affärer, jobb, dagis och skolor, mm ) så kan man minimera BEHOVET av transporter. Produktion av den energi man förbrukar i den egna bostaden ska också möjliggöras. Detta är ett långsiktigt hållbart boende och samhälle.
    • Jörgen Svanström Nej, detta är inte vägen till ett långsiktigt hållbart samhälle. Det är det som många har svårt att förstå. Att odla sin egen mat är extremt energikrävande. Specialisering innebär energieffektivitet.
    • Mika Gaunitz Renard Är icke enig med dig Jörgen. Menar tvärtom att det ger stor positiv energi för var och en som odlar sina egna grönsaker, frukter och bär. Detta är också en viktig bit i en omläggning till ett tryggare, mänskligare och mer meningsfullt levnadssätt. - Inte förbrukar alla de som har egna koloniotter " extremt mycket energi" - eller ?
    • Niclas Peyron Det går åt mer diesel/tomat genom att odla dem i sverige än att köra dem med lastbil från tex Spanien
    • Anna Dahlbäck Vem har lurat i dig det Niclas?
    • Niclas Peyron Anna D. Jag citerar ur en rapport från SIK "Mest utsläpp ger de växthusodlade svenskodlade tomaterna. Den största skillnaden mellan svensk och spansk tomatproduktion är att den svenska produktionen kräver uppvärmning under stora delar av året. Det är därför den har större klimatpåverkan än den spanska, även om man räknar med transporterna."
    • Mika Gaunitz Renard Vad gäller odling av tomater. Genom att äta mer av de produkter som är lämpliga att odla här hemma ( och då alltså helst i det egna odlingslandet ) kan vi minimera "behovet" av att ha tillgång till spanska långväga transporterade tomater året om, vilka f.ö.är kraftigt besprutade och konstgödslade. Nordafrikanska arbetare jobbar i dessa plastväxthus ( finns närmaste en hel "stad" med odlingar ) under dålig förhållanden , hälso, miljö och lönemässigt. - Vi kan odla eget när solen ger gratis energi och lagra våra hemproducerade tomater och andra produkter som konserver i glasburkar. Detta är ett bätre sätt att producera och konsumera tomater. Lycka till.
    • Niclas Peyron Bra där Mika, helt rätt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar