torsdag 2 oktober 2014

Ett långsiktigt hållbart samhälle.

Ett litet klipp:

Vi föreslår att arbetet för en grön ekonomi följer tre spår: 1) att ge ett tillräckligt skydd åt naturen och naturkapitalet, 2) att minska det ekologiska avtrycket av den ekonomiska aktiviteten och 3) att minska samhällets beroende av ekonomisk tillväxt. De två första spåren är sedan länge centrala inom miljöpolitiken, men det tredje är i stort sett ännu outrett. Bland de förändringar som tidigare föreslagits, som skulle kunna förbättra förutsättningarna för en ekonomi med låg eller ingen tillväxt, finns arbetstidsförkortning, nya företagsmodeller och reglering av bankernas kreditgivning.
De förändringar som krävs har förstås globala dimensioner och det kommer att behövas internationella överenskommelser om inriktningen. Ett litet land som Sverige kan peka på problemen och ta små steg i rätt riktning på hemmaplan.
Vi hoppas att de folkvalda som nu tar över ska ta debatten om tillväxtens dilemman på största allvar. Särskilt viktigt är att börja undersöka vilka reformer som behövs för att skapa en ekonomi som ger grund för fortsatt välfärd även i en situation där tillväxten bromsar in eller uteblir.
ANTON GRENHOLM
SIMON GRENHOLM
författare till den av Naturskyddsföreningen nyligen publicerade rapporten Grön Ekonomi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar