tisdag 21 oktober 2014

Hugo Torstenssons ord


Efter larmet om ”främmande undervattensverksamheter” i Stockholms skärgård har två personer hört av sig till Expressen med bilder som föreställer ubåtar vid Gåsö på Lidingö och utanför Skevik på Värmdö i början på förra veckan.
”Det var en nederländsk ubåt som deltog i ett örlogsbesök i Stockholm och var på väg hem”, säger Marie Tisäter på Försvarsmaktens pressavdelning till Expressen (18/10). Enligt Försvarsmakten har sju stridsfartyg varav en ubåt från Nederländerna tillsammans med huvuddelen av den svenska Fjärde sjöstridsflottiljen deltagit i en övning med många moment, bland annat närförsvarsövningar med Amfibieregementet.
Försvarsmakten skriver så här om övningen, som avslutades samma dag som påståendena om ”främmande undervattensverksamheter” kablades ut från Försvarsmakten, vilka bygger ”trovärdiga observationer” från tre andra privatpersoner, på sin hemsida: ”Intensiteten har ökat på Östersjön med fler övningar och närvaro från flera länder. Samövningen har varit givande och utvecklar förmågan att hävda det svenska sjöterritoriet.”
Både Fjärde sjöstridsflottiljen och Amfibieregementet deltar nu i den upphetsade jakten på ”främmande” (naturligtvis ryska enligt alla ”experter”) undervattensfarkoster i Stockholms skärgård. Är det en fortsättning på förra veckans adrenalinstimulerande militärövning med bland annat Natolandet Nederländerna? Eller är uppsåtet att skapa motiv för ökade försvarsanslag och anslutning till krigsalliansen Nato (som enligt EU:s Lissabonfördrag ska ansvara för det ”kollektiva försvaret” av de EU-länder som också är medlemmar i Nato)?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar