torsdag 30 oktober 2014

Saxat från ETC-tidningar.

Delar av en intervju med Ralph Nader ( Presidentkandidat för DE GRÖNA i USA. )

Ralph Nader: "USA är en tyranni med två partier"

Han har utmanat de två stora partiernas presidentkandidater. Därför anklagas han för att ha bidragit till att George W Bush vann valet år 2000. En absurd tanke, enligt Ralph Nader. Han menar att problemet är att både Republikanerna och Demokraterna – finansierade av näringslivet – gör allt för att hindra att nya politiska röster når ut till den amerikanska allmänheten.
Han talar om en ”tvåparti­tyranni”, Ralph Nader. Med det menar han de ansträngningar som har gjorts för att hindra att andra partier än Demokraterna och Republikanerna ens får finnas med på röstsedlarna.
– Det gör det väldigt svårt för alternativa partier. Man exkluderar dessa röster från debatter, utsätter dem för grundlösa rättsprocesser. I vårt fall, varje gång jag kandiderat i presidentval, trakasserades våra namninsamlare på gatorna, och vi tvingades att samla in hundratusentals namnunderskrifter för att få komma med på röstsedlarna – 140 000 underskrifter i Kalifornien, till exempel.
Du är aktuell med en ny bok. Vad handlar den om?
– Bland de som kallar sig liberaler, konservativa, vänster och höger, libertarianer och mer socialdemokratiska råder markant konsensus när det kommer exempelvis till inskränkning av medborgerliga rättigheter, till Patriot Act, militarism, ekonomisk brottslighet och bidrag till storbolagen. Det finns ett 20-tal områden där den allmänna opinionen i dagsläget är överens. Så det gäller egentligen bara att operationalisera detta, få ut det i media och få folkvalda att ta det till sig. Det kan ske både på lokal och nationell nivå. Men maktstrukturen söndrar och härskar. Den hittar områden där denna konsensus inte råder, såsom rätten till abort, vapenlagar och bön i skolan. Därigenom hålls uppmärksamheten ifrån de områden där det faktiskt råder samstämmighet.
– När vi satt fokus på ett område där vänster och höger är överens, då är det en stor majoritet och vi blir omöjliga att stoppa. Ett exempel på det är minimilönen som vi nu efter sex år av demonstrationer och ledarartiklar och bra forskning lyckats göra till en nyckelfråga i valen. Opinionsundersökningar visar att 70–80 procent vill ha en kraftigt höjd minimilön, från 7,25 dollar/timme till 11–15 dollar. Det skulle höja lönen för 30 miljoner amerikanska arbetare, som idag tjänar mindre än de tjänade 1968, justerat för inflation. Så när resultaten blir 70–80 procent vet man att vänstern och högern är överens. Nu har maskineriet satts igång i allt fler städer. Seattle har nu 15 dollar/timme. 22 delstater ligger redan över den nationella minimilönen. Det börjar med den allmänna opinionen, sedan operationaliseras frågan genom media, opinionsundersökningar med mera, och till sist blir det ett lagförslag. Det är så det fungerar.
Ralph Nader nämner ett annat lyckat exempel. I fjol stärktes skyddet för vissel­blåsare.
– Vi lyckades besegra bolagslobbyn, så att statligt anställda har möjlighet att avslöja när bolag svindlar Pentagon eller Medicare (statligt finansierad sjukförsäkring), och alla andra sätt som företag blåser skattebetalarna genom statliga kontrakt.
Du är hoppfull vad gäller USA, trots att du beskriver ett ganska dystert scenario.
– Som sagt, det krävs bara en procent av befolkningen som representerar majoritetens åsikter för att åstadkomma viktiga förändringar i vårt land. Vore bara ungefär tre miljoner människor i USA aktiva, cirka 6 000 i varje distrikt, och organiserade sig kring en lön som man kan leva på, att skära ned försvarsbudgeten och andra frågor, skulle vi få till dessa förändringar. Men vi måste tro på det. Bolag har pengar men ingen rösträtt. De investerar sina pengar i att inskränka den politiska dialogen och de politiska möjligheterna. Men allt detta kan övervinnas fullkomligt med bara en procent av befolkningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar