lördag 25 oktober 2014

Bra mat.

”Var din egen doktor med maten”
Publicerad 15 Okt 2014

Raw food-trenden ökar i Sverige. Och många börjar få upp ögonen för kostens påverkan på häsan. – Många går i vardagen och tror att man ska må halvbra. Man nöjer sig med det. Men vår potential är så mycket högre när man ger sig själv rätt förutsättningar, säger Emma Andersson.
De fann varandra genom gemensamma vänner och upptäckte att de levde på samma sätt, i alla fall när det kom till hur de åt.
– Det vi äter är vegetarisk, ouphettad mat – raw food. Så ren mat som möjligt är det vi eftersträvar, säger Linda Rundqvist, som i vinter är färdigutbildad kostrådgivare.
– Raw food handlar också mycket om att fermentera, alltså att syra, grönsaker och frukt och grodda säd och frön. Då blir maten sprängfylld med goda bakterier och näringsämnen.
Tillsammans med Emma Andersson håller hon under hösten föreläsningar och workshops i ämnet, men också i hur man generellt kan göra bättre val när det kommer till mat och det vi väljer att stoppa i oss.
– Att välja ekologiskt känns väldigt viktigt. Det här är inte en diet, det är ett helt livstänk. Att tänka miljö och hållbarhet, det genomsyrar alltihop, säger Emma Andersson.
– Man måste tänka om vanemässigt, välja andra produkter istället för det som bryter ner kroppen och gör oss sjuka. ”Vita gifter” så som processad mjölk, mjöl och socker som triggar inflammation i kroppen och cocktailen av rester från bekämpningsmedel, antibiotika och andra tillsatser som vi inte riktigt vet vad de har för effekt i det långa loppet.
Att det handlar om att hålla sig pigg och frisk genom maten råder ingen tvekan om. Effekter som Emma Andersson menar att de flesta redan känner till i stor utsträckning men ändå inte riktigt tänker på i sitt val av föda.
– Vårat immunförsvar sitter ju i tarmen och det är det vi behöver tänka på. Det är genomgående genom kosten, det vi ger våra magar och det som går igenom tarmen, som avspeglar sig i hur vi mår både fysiskt och psykiskt, säger hon.
Och vad som i början handlade om att tänka till, med vilka produkter som var bra att använda och hur kombinationer kunde se ut för att få näringsbehovet komplett tillgodosett, har idag blivit en självklarhet för både Emma Andersson och Linda Rundqvist.
– Det känns helt naturligt och självklart idag att äta såhär. Mer naturligt än all den processade maten som vi är van vid, säger Linda Rundqvist.
– Det handlar inte om att du måste revolutionera ditt liv. Börja smått och lägg hellre till än att ta bort. Vad vi vill är att folk ska få upp ögonen. Göra egna val,  inte val som livsmedelsindustrin har gjort åt dig, eller läkemedelsbolagen. Välj inte deras väg. Var lite din egen doktor med maten, äter man rätt så kan man komma långt med sin hälsa.
Mer information om föreläsningar och workshops finns på starkandehalsa.moonfruit.com
Helena Wangebo
helena.wangebo@varbergsposten.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar