tisdag 8 augusti 2023

Vindkraft i redan exploaderade områden.

Rikard Linde, Grow Sverige:

10 exempel på var vi kan bygga vindkraftverk

Vindkraft har stött på patrull från lokala myndigheter som värnar vackra naturområden och lokala kulturobjekt. Men Sverige är fullt med platser som redan är exploaterade och lämpar sig för nya vindkraftverk. Här är tio exempel utöver de Grow redan nämnt.
AVFALLSDEPONIER
På gamla deponiområden kan vindkraftverk monteras och utnyttja den existerande infrastrukturen.
GRUSTAG OCH STENBROTT
I områden som tidigare användes för gruvdrift kan vindkraftverk installeras för att dra nytta av den redan påbörjade markbearbetningen.
MILITÄRBASER
På nedlagda eller delvis använda militära anläggningar kan vindkraftverk installeras för att utnyttja den stora ytan och tillgängliga infrastrukturen.
AVLOPPSRENINGSVERK
Vid avloppsreningsanläggningar kan vindkraftverk placeras för att dra nytta av höga och öppna områden.
GRÖNOMRÅDEN I STÄDER
På grönområden, som parker eller gröna tak, kan mindre vindkraftverk installeras för att producera lokal och förnybar energi.
GRUNDER FÖR TIDIGARE BYGGNADER
På platser där äldre byggnader har rivits och grunderna finns kvar, kan vindkraftverk monteras för att dra nytta av den tidigare infrastrukturen.
OLJEPLATTFORMAR
På avvecklade offshore-oljeplattformar kan vindkraftverk installeras för att utnyttja den befintliga infrastrukturen ute till havs.
GAMLA KRAFTVERK
På platser där äldre kraftverk har stängts kan vindkraftverk ersätta eller komplettera den tidigare energiproduktionen.
GRÖNA KORRIDORER OCH REMSOR
Längs med gröna korridorer, till exempel återställda flodbanker eller kanaler, kan vindkraftverk placeras för att integrera med den omgivande naturen.
NEDLAGDA JÄRNVÄGSSPÅR
På övergivna järnvägsspår och tågstationer kan vindkraftverk monteras och dra nytta av den existerande infrastrukturen längs spåren.
Varje specifik plats har sina egna utmaningar och förutsättningar och en noggrann analys och tillståndsprocess måste göras innan vindkraftverk installeras på någon plats. Dessutom kan samråd med lokala myndigheter och intressenter vara nödvändigt för att säkerställa en smidig implementation.
Men vi har massor med utrymme för vindkraft som inte krockar med några sevärdheter eller förstör orörda områden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar