måndag 7 augusti 2023

Tobias Hubinette, den 2 augusti 2023:

Idag för 80 år sedan den 2 augusti 1943 ägde det judiska upproret i förintelselägret Treblinka rum. I Treblinka i dagens Polen mördades runt 900 000 judar och romer på bara 13 månader mellan 1942-43 och den sista av det fåtal personer som lyckades fly lägret med livet i behåll i samband med upproret gick bort så sent som 2016 - Samuel Willenberg som även deltog i 1944 års uppror i Warszawa och som sedermera emigrerade till Israel och slutade som skulptör. Fotografiet togs efter att lägret hade satts i brand av de revolterande fångarna, skulpturen har Samuel Willenberg stått bakom och den skildrar just upproret den 2 augusti 1943 och den tredje bilden är tagen på den plats där lägret en gång var beläget.

Idag infaller dessutom också Minnesdagen för folkmordet på romer - natten mellan den 2-3 augusti 1944 tömdes nämligen den romska delen i förintelselägret Auschwitz och de sista fortfarande levande 4300 romerna gasades ihjäl där.
Nedanstående text slutligen är hämtad från svenskspråkiga Wikipedia:
”I början av 1943 bildades en judisk motståndsgrupp i Treblinka med syfte att övermanna vakterna och därefter fly lägret. Man planerade att göra uppror den 15 juni 1943, men tidpunkten fick senareläggas på grund av en explosion i avklädningslokalen. Efter tyskarnas kväsande av upproret i Warszawas getto deporterades tillfångatagna rebeller till Treblinka. En av dem detonerade en handgranat, vilket fick SS att skärpa säkerheten. Samtidigt fortsatte kremeringen av lik oförtrutet.
Under sommaren 1943 minskade antalet transporter till Treblinka och motståndsgruppen misstänkte att lägret skulle stängas och att de själva skulle gasas.
Den 2 augusti 1943 gjorde motståndsgruppen uppror, när en grupp SS-män och omkring fyrtio ukrainska vakter hade lämnat lägret för att bada i floden Bug. Först dyrkades dörren till vapenlagret upp och man stal ett flertal gevär, handgranater och pistoler. Därefter stacks några byggnader i brand. En grupp beväpnade judar forcerade lägrets huvudport, medan andra försökte klättra över stängslet.
Av de 700 revoltörerna dödades omkring 500 av kulspruteeld. Av de 200 som lyckades fly överlevde endast 70. Dessa hade efter flykten fått kontakt med Armia Krajowa och togs om hand. Tre av dem som flydde från Treblinka var Samuel Willenberg, Chil Rajchman och Richard Glazar."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar