tisdag 1 augusti 2023

Anne Finnanger:

Anne Finnanger:

"NORSK SAUEDRIFT ER EN VANVITTIG GESKJEFT

Tallene fra 2022 har kommet inn.
107 544 sauer omkom på utmarksbeite.
106 847 sauer ble levert til slakteriene.
For hver saueskrott som kommer fram til butikken, har det altså dødd en sau ute på beite.
- Så legger vi ett eller to tusen tonn på fryselager, hvor det ligger til det går ut på dato og blir solgt til Afghanistan for 12 kr kiloen, eller blir malt opp til hundefór.
Resten går til butikkene, hvor det også går ut på dato og må selges for halv pris.
Det er for å opprettholde dette vanviddet, at vi dreper alle de utrydningstruete rovdyra våre. De tar bare en liten prosent av de over 100 000 sauene som dør på beite hvert år. De dør på beite fordi de er omtrent like godt tilpasset norske naturforhold som en siamesisk katt. De dør fordi ingen tar vare på dem. De slippes bare ut i fjellet, hvor de stavrer omkring uten tilsyn og dør av flått, brukne bein, ramler utfor en skrent, setter seg fast i en sprekk.
Alt det skal ulven straffes for.
Hver høst er det oppslag om at sauebønder føler at de simpelthen ikke orker mer, for det er så fælt med ulven. Og det ER et fælt syn, det må være helt forferdelig. Men ulven tok altså ca. 2000 av de 107 000 som døde. Gaupe og jerv tok vel omtrent tilsvarende. De andre 100 000, som døde fordi vi insisterer på at disse tertefine siamesersauene bare får greie seg som best de kan, vi holder oss verken med gjetere eller gjerder; DE 100 000 døde sauene der, nei de får ikke bonden til å føle at han ikke kan fortsette. De 100 000 er nemlig bare ..."svinn."
Som om de bare fordampet, liksom, helt naturlig og smertefritt og av seg selv, ett av naturens mysterier simpelthen. "Normaltap", kalles det. Nei, DE sauene er ikke noe problem, hvorfor spør du om det, det er helt uviktig. Det er de 2000 som ulven tar, DET er problemet. Altså, pardon my French, men kjøss meg bak. Det som virkelig er pinlig, er at politikerne virkelig gir etter for disse tullete argumentene.
Hallo! ULVEN er ikke et problem i Norge! Det dør FEMTI ganger så mange sauer av alle mulige andre årsaker, gammel piggtråd er et større problem. Flått er et større problem. Hvis vi virkelig ville beskytte sauen, så tok vi helikopteret ut og skjøt flått.
- Og bakom synger elgjegerne, som får utryddet ulven uten å løfte en finger, så elger og hjorter og rådyr kan vokse til altfor mange, og som man må kjøpe meget profitable jaktkort for å få skyte.
Senterpartiet eier jordbrukspolitikken i Norge. Mitt inntrykk er at ingen andre partier har satt seg ned og tenkt en ny, dyp tanke om jordbruk, i hvert fall ikke siden krigen. Senterpartiet er et erkekonservativt, autoritært og populistisk parti, og hvis noen forventer en ny tanke fra den kanten skal de få vente lenge. Så galskapen får bare fortsette.
75 % av beitebondens inntekter er statlige subsidier.
Med andre ord, sauedrift er egentlig en stor statsbedrift, og beitebøndene er middels godt betalte statsansatte.
De totale subsidiene til landbruket beløper seg til over 14 milliarder kroner. 94 % av jordbrukssubsidiene går til produksjon av kjøtt, melk og egg. Kun 6 % går til planteproduksjon.
Dette kaller vi sjølberging:
En veldig dyr skattepengebetalt overproduksjon av sauekjøtt - til hundefór.
En uforståelig underproduksjon av grønnsaker, som vi kunne dyrke mye mer av, men som vi heller importerer i dyre dommer.
Næmen tenk, så satt det utelukkende kjøttbønder i Bondelagets styre, den komiteen som forhandlet fram hele jordbruksoppgjøret. Med alle spesifikasjonene for de enkelte tiltakene. Som altså endte med at 94 % av de 14,5 milliardene til kjøtt, og bare 6 % til planteproduksjon. Samtidig som alle verdens eksperter er enige om at vi bør redusere kjøttforbruket. Og det er ikke først pga. klimaet - de anbefalingene kom lenge før dette nokså merkelige forsøket på å innføre "bærekraft" i kostholdsrådene. Det er bedre for helsa. Borch og Klinge snakker om at tradisjonelt norsk kosthold er det aller beste. Vel, kjøttforbruket i Norge har doblet seg siden 1950. Så hvilken tradisjon snakker de om, når de absolutt ikke vil redusere det fra der det ligger nå? Vi har aldri spist så mye kjøtt. Det finnes ikke tradisjon for dette kostholdet de tviholder på.
Og Vedum fiser fortsatt rundt i dieselbilen sin og ler overgivent over alt dette dumme og kjedelige snakket om klima og natur, for ikke å snakke om dyrevelferd - norske husdyr har det nemlig SÅ mye bedre enn husdyr andre steder. Muligens med unntak av en del griser. Men de 100 000 sauene som lå og tørstet langsomt ihjel fordi de brakk beina og bare ble liggende der hjelpeløse - vel det er kanskje ikke mye til "velferd", men det er ikke noe å hisse seg opp over, for det er bare simpelthen normalt. Ulvens 2000 derimot - håh! Det gir lisens til å myrde med alle tenkelige hjelpemidler; ulvejegerne lønnes av staten, altså deg og meg, det er vi som finansierer hele eventyret med helikoptere og full pakke, her skal det HATES! her skal det piskes opp raseri, her skal det groteske bilder til, vi vil ha blod. Vi blir så opprørte at vi aldeles glemmer alle internasjonale avtaler om natur og vern og mangfold og beskyttelse og røde lister; ingenting skal sToppe oss fra å ha så mange sauer vi bare vil, hvorsomhelst og overalt, sånn at vi får produsert en masse sauekjøtt, for det er viktig for sjølberginga.
Kan ikke noen - helst langt unna Senterpartiet - snart sette seg ned og se på norsk jordbrukspolitikk og norsk naturpolitikk og norsk klimapolitikk med rolig sunn fornuft, og med empati for alt som lever, og prøve å utforme en integrert og meningsfull politikk som ser det i sammenheng. Vi må da snart få tatt grep."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar