måndag 24 januari 2022

Lokal energiproduksjon alt viktigere.

Fra Bladet Vesterålen:

Lokal energi viktigere


Næringssjefen i Hadsel, Daniel Sowe,

slår fast at behovet for kraft øker

innen havbruk, fiskeri og andre kystnæringer når fossile energikilder skal fases ut. – Da blir lokal, fornybar energiproduksjon enda viktigere,

og bruk av flere ulike fornybare energikilder i et samspill vil øke forsyningssikkerheten, mener han Sowe spår at utvikling av teknologi innen fornybar energiproduksjon beregnet for arktiske strøk, særlig på små- og mellomstor skala, trolig blir avgjørende for å kunne dekke den økende etterspørselen. – Vi fikk utarbeidet en mulighetsstudie for Fiskebøl med utgangspunkt i lokale forutsetninger og Kystverkets kommende etablering av et test- og øvingssenter for beredskap mot akutt forurensning. Fornybar energi er en av mulighetene vi ønsker å utrede, sier næringssjefen.


Bølger, tidevann, sol og vind Dette er de mulige fornybare energiformene som skal vurderes:


• Vannkraft i kombinasjon med vannforsyning: Det er planlagt ei stor utbygging av vannforsyning i Fiskebøl-området. Prosjektet ser for seg en enestående mulighet til å teste og videreutvikle integrasjon av kraftverk i vannverk. • Vindkraft: Små- og mellomstore vindturbiner kan være aktuell teknologi for steder uten tilknytning til kraftnettet, eller der forsyningssikkerheten ikke er tilfredsstillende. LoVe fornybar ser for seg at energi fra vind i kombinasjon med lagringsteknologi som batteri eller hydrogen, for eksempel kan være med på en videre elektrifisering av havbruk. • Solenergi: Omdanning av energi fra solinnstråling blir mer effektiv når temperaturene er lave, og derfor ser LoVe fornybar for seg at solenergi er veldig aktuell også i polare strøk. Man ser muligheter for å kunne bruke flytende solkraftanlegg eller lignende for eksempel til havbruk og til produksjon av hydrogen. • Bølgekraft: Store bølgekraftressurser blir foreløpig ikke utnyttet. Her ser man også stort behov for teknologiutvikling som kan få betydning for hele landet. • Tidevannskraft: Gjennom flere mislykkede prosjekt både i Norge og utlandet er det bygd opp et stort og dyrekjøpt kunnskapsgrunnlag. LoVe fornybar ser behov for å samle relevante erfaringer og lage et kunnskapsgrunnlag for vurdering av alternative tilnærmingsmåter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar