söndag 30 januari 2022

Fra Bladet Vesterålen 26 januar 2022.

 Av: Mika Gaunitz Renard, leder, Sortland MDG.

Lamarka nuvarande barneskole kom uppenbarligen tidigt bort i diskussionen om var en ny barneskole ska placeras. Detta till trots för att det finns gott om plats med stora områden runt skolan för vidare utbyggnad.

Och till trots för att det akkurat är här i detta område som det är på gång stora byggprojekt med hus och bostäder. Elvebakken är ett område som kommit till under senare år. Nu har kommunen till och med byggt en stor väg från Vesterålsgata upp till Steiro, på grund av att det kommer att byggas ut ett nytt stort bostadsområde här, söder om Elvebakken, vilket kommer att ge oss många nya bostäder.

Och icke minst ska Tre-bo AS, bygga ett bostadsområde, som ligger ännu närmare Lamarka skole, där de enligt uppgifter i Bladet Vesterålen vill uppföra runt 90 bostäder. De flesta av alla nämnda ny-tillkommande hus och bostäder är attraktiva för barnfamiljer, så en placering av en barneskole där nuvarande barneskole i Lamarka ligger är väl närmast att betrakta som idealiskt.

Nåväl, nu pekar allt på att en ny barneskole kommer att byggas där befintlig barneskole i skolekvartalet redan ligger och det är gott så. Det kan vara lurt att ha alla skolorna i samma område, det vill säga i skolekvartalet.

Extra viktigt när man en gång i framtiden kommer att erbjuda det uppväxande släktet gratis skolemat, tillagad i ett lokalt skolekök placerat vid skolorna, där eleverna varje dag kan äta en portion varm, sund och god mat.

Den stora framgången angående placering av en nybyggd barneskole är att det blivit politisk enighet att den inte byggs i vår fina myr i Lamarka. Dock kvarstår myrproblematiken för kommunen, då det har byggts och fortsatt bygges i många meter djup myr i bland annat Vestmarka Industriområde.

Det är ingen lätt uppgift att undgå myrmark vid nybyggnation

För övrigt vill jag påpeka att en idrottshall i närheten av skolor är nödvändigt, och då Sortlandshallen ligger i skolekvartalet, är det förnuftigt att använda den för idrott för alla skolelever i samtliga skolor i skolekvartalet.

Däremot är nödvändigheten av en simhall akkurat vid skolor värt att ifrågasätta. Jo, eleverna får lära sig att simma - och det är kämpebra och viktigt, men en simhall är en anläggning som är till för alla i ett samhälle, och det finns egentligen ingen anledning att planera en placering av en simhall utifrån var skolor ligger.

Jag menar att det inte är försvarligt att bygga om befintlig simhall i Sortlandshallen till en turn och basishall, innan en ny simhall står färdigbyggd. Den bästa möjliga placeringen av en ny simhall är på före detta Norturatomten, centralt belägen vid strandkanten i Sortlandssundet.

De ungdomar som tränar simning gör icke detta under skoltiden, men efter, alltså på sin fritid. Många av dem i befolkningen som använder en simhall gör det efter arbetstiden. Pensionärer kan önska att använda en simhall under dagtid. Fler och fler äldre säljer sina hus som är belägna i villaområden, ett bra stycke från centrum och flyttar till mer centrala och praktiska mindre lägenheter i nybyggda bostadsblock vid Sortlandssundet. En simhall kombinerad med ett hälsohus på Nortura-tomten passar perfekt för de allra flestas behov.

Skolelever som ska använda en simanläggning i skolundervisningen kan rimligtvis inte ha krav på att den ska ligga vägg i vägg med deras skola. Och det tror jag inte de har heller.

En placering av en ny simhall ska heller icke ha till grund att den ska byggas på den bästa existerande tomten för att uppföra ett parkeringshus. 

Placering av ny barneskole, simhall och idrottshallar (blv.no)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar