söndag 9 januari 2022

Eivind Salen:

Vi trenger ikke mer kraft.

Virkelig, virkelig ikke.

Vi trenger å bruke den krafta vi har, mer effektivt, mer skånsomt.

Ikke sløse den bort.

Ikke tenke hvordan vi kan produsere mer, for å forbruke mer,

men hvordan vi kan forbruke mindre, for å ta vare på mer.


Motvind er en naturorganisasjon
La det ikke være noen tvil. Vi er i mot høye strømpriser, vi får fnatt av utenlandskabler som eksporterer kraft, konkurransefortrinn og velferd ut av landet, og europeiske kraftpriser tilbake. Vi er sterkt kritisk til energipolitikken, som er utenfor politisk kontroll, og derfor knapt kan kalles politikk.
Vi er veldig i mot systemet som har ført til denne katastrofen i noe så viktig som energiforsyningen i landet, der vindkraften er et symptom, og hvor inntjening og griskhet har overtatt for rasjonalitet og effektivitet. Ordet effektivitet er vi aldri så lite grann skeptisk til, for vi tror ikke noe på en samfunn der alt skal være så himla effektivt hele tiden, og alt skal telles. Men vi tror enda mindre på et samfunn og et system som tillater sløsing av jordas herlige ressurser, til glede for de få, belastning for de mange.
Vi har bærekraft i formålsparagrafen. Vi jobber og kjemper for en energipolitikk og arealforvaltning som skal være sosialt, økonomisk og miljømessig bærekraftig. Energipolitikken i Norge er ingen av delene. Vindkraften er ingen av delene. Arealforvaltningen er ikke bærekraft, men rovdrift.
Den sosiale ulykken ser vi veldig tydelig nå, med strømpriser som tar knekken på de av oss som har akkurat nok eller akkurat litt for lite til å klare seg. Vi ser det også i omfordelingen, og hvordan naboer til vindkraftverkene får redusert eiendomsverdien med hundretusener, mens investorene tjener millioner i ti- og hundregangeren.
Den økonomiske ulykken vil landet merke, først nå litt som en teoretisk øvelse, der man ennå oppfører seg som om man har midler til å lappe over problemene. Men midlene er midlertidige, problemene vil vare, og forsterke seg. Høye strømpriser gir inflasjon, prisen på varer og tjenester vil også stige, samtidig som kjøpekraften går ned. Arbeidsplasser vil forsvinne, og forsterke problemene. Det er helt uhyre viktig at politikerne ser og viser at de forstår faresignalene.
Og så har vi det miljømessige. Det er det som er hjertet i Motvind-bevegelsen, selv om vi rommer mye annet også. Dette er Sørmarkfjellet. Et vilt, vakkert område i Flatanger, med uerstattelige verdier, verdier i en helt annen skala enn megawattene de hvite fremmedelmentene kan produsere.
Se bakgrunnen i dette bildet, forbi turbinen og oppstillingsplassen, bilene som ikke hører hjemme der. Se landskapet i bakgrunnen. Sånt landskap er fred i sjelen. Energi til livet. Det lar seg ikke kjøpe for penger, og heller ikke selges. Det er felles, og taper seg ikke i verdi, selv om mange, mange bruker det og lar seg inspirere av det, så lenge det skjer skånsomt.
Vi trenger ikke mer kraft. Virkelig, virkelig ikke. Vi trenger å bruke den krafta vi har, mer effektivt, mer skånsomt. Ikke sløse den bort. Ikke tenke hvordan vi kan produsere mer, for å forbruke mer, men hvordan vi kan forbruke mindre, for å ta vare på mer.
Det er naturen vi er.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar