lördag 22 januari 2022

Exempel på totalt onödigt användande av engelska i våra nordiska länder.

I Norge brukar jag sysselsätta mig med att skrapa bort onödig engelska från diverse "papperskorgar", medelst ett mynt när jag stundom plägar invänta ankommande tåg.

Här, - se foto, - lämnade jag kvar några bokstäver, på skoj,
så det liksom står: - Was ! - Was ist das.
Det råder ingen brist på liknande sysselsättning
i Sveriges vackra land
( numera mindre vacker på grund av massiv invation av onödig engelska )
- man kan ha stor användning av mynt eller annat att skrapa med och därtill tejp - samt gärna en tjock svart tuschpenna.

Sebastian Frintzer: - "Fullständigt idiotiskt. Alla som befinner sig i Norge talar inte norska, precis som alla som befinner sig i Sverige inte talar svenska."

Mika: - Precis. De engelskspråkiga besökarna är i kraftig minoritet. Men det kommer många turister och andra besökande från till exempel Tyskland.

Sebastian: - "som alla kan engelska. Precis som alla norrmän. Har du missat att engelskan är vår tids lingua franca?"

Mika: - - Alla kan inte engelska. Men har du tänkt på att det har kommit turister till våra nordiska länder under lång tid. De har på något vis klarat sig som turister i ett land med ett annat modersmål är deras eget. - Den ensidiga / kompletterande engelska informationen har dykt upp under de senaste åren. - Det går också att fakta-checka detta: - För några årtionden sedan användes: Franska, tyska och engelska som information för turister och andra besökande i Sverige.

Att du nämner "att alla norrmän kan engelska" belyser tydligt vad det rör sig om. - Norrmän liksom svenskar har egna modersmål. - De har också lagstadgade rättigheter att få använda dessa i sina egna länder samt att myndigheter med flera använder landets modersmål i sin kommunikation med dem. - Detta helt oberoende av hur mycket eller hur lite de behärskar språket engelska.

Har du sett skyltar med orden: "
For the disabled" - Jag har aldrig sett det, varken i Sverige eller Norge. - Däremot ser jag ofta en skylt med en person som sitter i rullstol, till exempel på toalettdörrar. - Noll behov av engelsk text på diverse varianter av papperskorgar !

Markus Wahlgren: - "Tejp? Menade du klisterremsa?"

Mika: - Nej, jag menade inte Tape.

Markus: - "och upphör med att sabotera allmän egendom"

Mika: - 
Uppmaningen bör riktas till de 
som tapetserar våra gemensamma omgivningar med onödig engelska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar