tisdag 14 september 2021

Pär Holmgren, EU parlamentariker, Miljöpartiet de gröna:

Pär Holmgren, EU parlamentariker, Miljöpartiet de gröna:

FEM GÅNGER VANLIGARE MED NATURKATASTROFER
Och det kommer faktiskt bara att bli värre. När vi under nästa årtionde passerar 1,5 graders uppvärmning kommer naturkatastroferna bli allt vanligare och allt värre. EU:s klimatpolitik är tyvärr otillräcklig och långt ifrån Parisavtalets mål.
Vi har alla följt - och vissa indirekt eller direkt upplevt - sommarens fruktansvärda katastrofer med fasa.
Som meteorolog är jag inte förvånad - men inte desto mindre förfärad. Däremot gör varje ny händelse mig mer och mer förbannad. Och att vi redan nu, vid 1,2 graders uppvärmning, ser dessa markant ökade risker för extremväder, är extremt oroväckande.
För två veckor sen släppte Meteorologiska världsorganisationen en ny rapport som visar att klimat- och väderrelaterade katastrofer har blivit FEM gånger vanligare de senaste 50 åren.
IPCC-rapporten från augusti visar tydligt att det finns ett direkt samband mellan förbränning av fossilt bränsle och extremväder.
Ändå är EU:s klimatlagstiftning inte ens i linje med 2-graders-målet. Och vi vägrar avvisa det fossila - och vågar inte sätta ett stopp för subventionerna till det fossila. Varje liten ökning har betydelse för vår möjlighet att bo och leva på den här planeten. Vi får inte glömma det.
Hur många fler ska behöva fly undan skogsbränder och översvämningar - se deras hem och städer förstörda - innan vi tar klimatfrågan på allvar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar