måndag 6 september 2021

Bjørn Dæhlie bygger "plushuslandsby"

I den nye landsbyen skal det legges til rette for felles drivhus og parsellhager med dyrking av felles og egen mat.

Varme og strøm skal komme fra sol, jordvarme og et eget vannkraftverk. Landsbyen skal ikke bare produsere strøm til eget forbruk. Den skal produsere mer energi enn den forbruker.

I prosjektet legges det vekt på at folk skal leve i et sosialt fellesskap, der det er gode løsninger for kontorfellesskap og deling av elbiler og elsykler.

Det skal også satses på gjenvinning og gjenbruk gjennom såkalt «seconhand-sirkulasjon» og lokale redesignere.

Kritikk fra en MDGer:

"Det ser veldig ut på bildene som om planen er å sette dette rett på matjorda."

"Men vi har altså bare tre prosent dyrka mark i Norge. En del av den er på Hedmarken, og det har allerede gått med en del matjord til motorveier og boligbygging de siste åra. Jeg skjønner veldig godt at Stange kommune ønsker seg en tidobling av antallet skattebetalere. Og at folk har lyst til å bo i splunka nye hus med mjøsutsikt og gode energiløsninger. Men læll."

Mika: - " OK å bo på jord hvis man også dyrker maten sin der. Dette er et veldig mye bedre boende enn cirka alle andre måter å bo på i Norges land. - Alle de boligområder og hus som planeres og bygges nå - er veldig mye dårligere. - Så det er liten anledning å klage på dette."

Kritikk: - "Hvis man bygger hundrevis av hus på matjorda, blir det helt åpenbart mindre matjord enn om et stort og urørt areal med kvantumsproduksjon av korn eller grønnsaker hadde vært i drift. Nå vet ikke jeg så mye om detaljene her ennå; ideelt sett gir illustrasjonene et dårlig inntrykk av hva slags areal som skal bygges ut. Men jeg er glad for at De Grønne er sterkt imot nedbygging av matjord."

Mika: - "Mer egendyrka grønnsaker i dette boligprosjket - enn i cirka alle andre norske hushold. Supert ! Dette er måten vi alle bør leve våre liv på."

Kritikk: - "Ikke hvis det går på bekostning av matproduksjon som kan gi grønnsaker til flere enn det bebyggelse med kjøkkenhage kan gi. Det er det regnestykket du må se på - i tillegg til at det ikke er noen driveplikt på kjøkkenhager, så det er ingen garanti for at de restene som blir igjen av matjorda faktisk holdes i hevd."

Mika: - "- Jeg ser på hele prosjektets opplegg. Matproduksjon er en del av prosjektet. Prosjektet inneholder også mange andre positive og nødvendige måter å bo og leve på. Denne typ av økologiske landsbyer er en langsiktig holdbar måte å leve våre liv på. - For så vidt kunne man bygge husene på en søyle og oppnå minimalt tap av dyrkbar jord. Hus, - høye som lave som bygges daglig i Norges lange land har dårligere selvforsyningsgrad og egenproduksjonsgrad enn dette prosjekt kommer å ha. De fleste boliger og hus som bygges krever store arealer matjord for å forsyne de boende med maten de spiser. Store arealer matjord, i Norge - og i en masse andre land. - DET er IKKE holdbart. Tenk nytt - Bygg selvforsynte økolandsbyer i heeeeele landet."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar