lördag 18 september 2021

Hva skal vi leve av etter olja ?

Vi treng nye måter å få inn cash til pensjonsfondet folkens ! Hvorfor kan ikke NORGE få tummeln ut og sette igang med dette som man vil hos söte bror ? - Les: - "Han stannar inte där, utan är dessutom övertygad om att Sverige kan bygga upp en världsledande exportindustri för tunnfilmssolceller likt det Northvolt gör för batterier och Hybrit vill göra med grönt stål. Sven Lindström vision är en gigantisk fabrik för svensktillverkade solceller med världen som marknad."



Nu går det att producera stora mängder tunnfilms-solceller i en fabrik utanför Stockholm. Dessa paneler syns nästan inte när man lägger dem på ett tak och klimatavtrycket är 90 % lägre än vanliga solceller av kisel.
Men det finns nackdelar. De har bara en verkningsgrad på 16 - 18 procent mot lite över 20 % för panelerna av kisel. Och de är ca 30 % dyrare. Men att klimatpåverkan är mycket mindre överväger dessa nackdelar, tycker jag.
En annan stor fördel är att de produceras i Sverige istället för Kina. Det mesta av kiseln i de kinesiska panelerna bryts i Xinjiangprovinsen, där det förekommer tvångsarbete.
Ett litet utdrag av artikeln:
"– Vill man ha produkter från Kina eller från Sverige, det är en viktig fråga att ställa sig. Våra klimatvänliga, böjliga tunnfilmssolceller kan dessutom integreras på ett snyggt sätt, säger Sven Lindström.
Han stannar inte där, utan är dessutom övertygad om att Sverige kan bygga upp en världsledande exportindustri för tunnfilmssolceller likt det Northvolt gör för batterier och Hybrit vill göra med grönt stål. Sven Lindström vision är en gigantisk fabrik för svensktillverkade solceller med världen som marknad."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar