fredag 24 september 2021

Mikas tankar och andras.

OLJA 

- Vad skal vi tjäna in pengar till pensionerna på efter oljan ? 

- Sälja sardiner ? 

- Tänk om man hållt fast vid det i Stavanger då det begav sig......... 

- Hur mycket hade då värdet varit i dag i "Sardinfondet" , tro ?


Petter Gulli: - "hva venter vi på? At andre land skal få et enda større forsprang innen fornybart? Den ekspotentielle veksten innen fornybar, har gått raskere enn noen har klart å spå."
JEG HAR STEMT MDG! FOR NORSK NÆRINGSLIVS SKYLD.

Mika: - "Er det ikke lurt da, å ha en plan for framtiden, hvordan vi i heeeeele landet skal kunne få inn penger til landet og velferden om man så vil...også ETTER det er slutt på oljeindustriens herjninger... - Oh husk at idag kommer 90% av inntekterne fra pensjonsfondet IKKE fra oljesalg men fra investeringer man gjørt gjennom mange år !"

Nu går det att producera stora mängder tunnfilms-solceller i en fabrik utanför Stockholm. Dessa paneler syns nästan inte när man lägger dem på ett tak och klimatavtrycket är 90 % lägre än vanliga solceller av kisel.
Men det finns nackdelar. De har bara en verkningsgrad på 16 - 18 procent mot lite över 20 % för panelerna av kisel. Och de är ca 30 % dyrare. Men att klimatpåverkan är mycket mindre överväger dessa nackdelar, tycker jag.
En annan stor fördel är att de produceras i Sverige istället för Kina. Det mesta av kiseln i de kinesiska panelerna bryts i Xinjiangprovinsen, där det förekommer tvångsarbete.
Ett litet utdrag av artikeln:
"– Vill man ha produkter från Kina eller från Sverige, det är en viktig fråga att ställa sig. Våra klimatvänliga, böjliga tunnfilmssolceller kan dessutom integreras på ett snyggt sätt, säger Sven Lindström.
Han stannar inte där, utan är dessutom övertygad om att Sverige kan bygga upp en världsledande exportindustri för tunnfilmssolceller likt det Northvolt gör för batterier och Hybrit vill göra med grönt stål. Sven Lindström vision är en gigantisk fabrik för svensktillverkade solceller med världen som marknad."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar