fredag 17 september 2021

Lars Lindgren - En betraktelse:

 Det vanvettiga destruktiva ekonomiska systemet.


Tillväxt och överkonsumtion kräver högintensiv energiförbrukning, vilket innebär exploatering av naturresurser.
Vissa ser natur i mark och vatten som endast en naturresurs att exploatera, inte något som i första hand ska komma folket/ naturen till godo, genom bevarande av naturvärden, d.v.s, skydda naturens mångfald för människors trygghet och hälsa.
Det är b.l.a. här den stora skiljelinjen går i synsätt mellan de som prioriterar dagens ekonomi, före de, med miljö och hälsa som sin högsta prioritet.
Då samhället är byggt efter en filosofi, där levnadsregeln utgår från en utveckling i tillväxt av ökande materiella krav, så krockar det samtidigt med naturens krav på hållbarhet.
Naturresurserna är begränsade och ska i första hand finnas till för naturens biologiska mångfald, i stabila ekosystem, där livet hämtar sin kraft och sina behov för att kunna överleva i en framtid.
Att överförbruka för vår konsumtion, innebär att vi ställer livets grundförutsättningar mot vår filosofiska tro, i ett falskt, farligt spel.
Ett spel där förloraren alltid tillhör livets mångfald. En sådan ekonomi leder till världens största förlustaffär av arter.
Redan nu överskrids fyra av nio planetära gränser som direkt orsakar utrotning av liv.
När står vi på tur?
Hur blir det vid sju av nio?
Då sitter vi nog där med ett sopberg av prylar och pengar, men har inte de förutsättningar som krävs, för att livet ska frodas och överleva i en framtid.
Är det en god ekonomi, att inte tyckas ha råd att hushålla med våra resurser?
Kan man ens kalla det ekonomi, när man inte ens följt ordets betydelse?
Nu vill de som står för det ohållbara ekonomiska systemet få oss att tro, att vi kan fortsätta med denna livsförstörande livsstil, som förutsätter, fortsatt exploatering av naturresurserna.
En stor del av världen pratar nu om att ställa om energislagen, för att minska på de fossila utsläppen, som b.l.a. värmer upp klimatet. Att sluta med de fossila utsläppen, är såklart ett måste då ett gynnsamt klimat är en grundförutsättning för livets mångfald på jorden.
Men att sluta att exploatera och utarma naturen, är det ganska tyst om och det är inte så konstigt, då det ekonomiska systemet där tillväxt kräver naturtillgångar och utarmning av naturen, är själva ekonomin.
Den " gröna omställningen" som politiken nu försöker driva igenom, utgår från samma ekonomiska feltänkt, som i grunden är det största hotet mot livet på jorden, anser jag.
Där vi fortsätter att betala vårt sätt att leva med förstörd natur.
Jag har svårt att se, att stora "gröna" industri projekt som vindkraftsparker, solparker, elbilar, mer kärnkraft eller ökad vattenkraft är räddningen för jordens mångfald i liv.
Att satsa på mer omvandling av naturresurser till energi, kan inte vara den rätta medicinen mot vår sårbarhet, utan är ett spel för gallerierna.
Ett ekonomiskt maktspel där vi vet, vilka som blir vinnarna och vilka som blir förlorarna.

Så min fråga blir till människan; är det inte dags att bromsa och satsa på ett annat ekonomiskt system, som håller sig inom naturens gränser?
Det är dags att tala sanning, att ekonomisk vinst bara kan ske, när naturen tillåter det.
Annars förblir vi nog dödsdömda, om vi tror att tillväxt och högintensiv energiförbrukning är vägen till hållbarhet.
Det räcker inte att ställa om i ett ohållbart ekonomiskt system. Det krävs helt nya hållbara system. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar