måndag 20 november 2017

Hvordan skal vi bygge ut for fossilfri energiproduksjon ?

Fra siden: Regjeringen.no : "I Norge er 98 prosent av all strømproduksjon fornybar og klimavennlig. Det som setter oss i en unik posisjon både i et europeisk og globalt perspektiv. " 08.12.2014.
Æ må si æ blir rett kraftig forundra når hva som kan betraktes som seriøse personer og organisasjoner i miljøbevegelser sier at vi i Norge skal "satse på fornybar energi" - og dermed mener vi på fjellan her i kommunen skal la utenlandske multinasjonale konserner sette opp 14 vindkraftturbiner som hver og én har en rotor-diameter på 130 meter på de døgnet rundt snurrende vingene - og som står rett opp i lufta på 100 meter høye søyler.

Angående storlek på torn och rotorblad samt effekten av att placera sådana industribyggningar på fjäll i en unik natur: Jag kommer från vindkraftregionen Halland där man satte upp den första vindkraftparken i Sverige en gång i tiden. - Dessa vindturbiner framstår idag som tändsticksaskar i jämförelse med de senaste uppsatta vindturbinerna, vilka kan liknas vid skyskrapor. I Varbergs kommun är det numera vindkrafttorn utspritt över stora områden. Även i grannkommunen Falkenberg finns det många vindkrafverk och vindkraftindustriparker. Då det Halländska landskapet saknar höga fjäll och då det längst med kusten är mycket flackt och platt syns vindkraftindustriparkerna långväga. Också grannkommunens vindkraftindustri kan ses tydligt. - Folk i Sortland och Vesterålen inser inte hur väl dessa vindkraftorn syns i landskapet. I Halland står de kustnära vindtornen näst intill på havnivå ska tilläggas. När man placerar dem två eller trehundra meter ÖVER havnivå ökar givetvis natur och miljöingreppet enormt ! - Med ett 100 meter högt torn på 300 meters höjd kommer det att vara OMÖJLIGT att undgå påverka det fantastiska landskapet och naturen i Vesterålen. Nu är det också så att själva rotorbladen, som ska snurra på 300 till 400 meters höjd är 130 meter i diameter. - Etthundra trettio meter. ! Sist men inte minst måste det vara lampor högst upp på vindkrafttornen som en varningssignal för flygtrafik. Dessa lampor lyser med sitt röda sken hela mörkertiden och varje mörk natt. När rotorbladen snurrar uppstår också en effekt som gör att det ser ut som om lamporna i höjden blinkar ! - Välj vindkraftindustri i Vackra Vesterålen, så får du dessa ingrepp i naturen som varar i generationer framöver. Samtidigt som storbolag får de söta pengarna in på sina privata konton. Alltså: ICKE staten, fylket, kommunen

År 2030 ska Sverige ha 50 procent effektivare energianvändning jämfört med 2005, mätt i tillförd energi i relation till BNP. Enligt regeringen är sättet att beräkna målet i linje med EU:s ambition om 30 procent minskad absolut energianvändning till 2030.– Det är viktigt av flera skäl. För det första av konkurrensskäl, en effektiv användning av energi bidrar till att öka vår konkurrenskraft. Och för det andra av miljöskäl, ju bättre vi använder den energi vi har tillgänglig desto mindre blir påverkan på miljö, natur och klimat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar