onsdag 1 november 2017

Eivind Trædal:

Du vet den scenen i starten av en katastrofefilm der forskerne oppdager en forferdelig katastrofe, og forsøker å forklare politikere at de må gjøre noe, til ingen nytte? Vi har vært stuck i den scenen i ca 30 år i klimasaken.
Nå sier altså FN at vi vil få tre graders oppvarming av kloden selv om alle land gjør akkurat det de har lovet i Paris-avtalen. Og det er det dessverre liten grunn til å tro at vi gjør. Jeg tror veldig får er klare over hvor alvorlig dette er.
Tre grader vil bety sult, vannmangel, konflikt og utryddelse av utallige arter. Det betyr at grunnlaget for sivilisasjonen vår rakner opp. Ingen land vil være uberørt. Og norske politikere investerer sparepengene våre i mer olje og gass, mens de krysser fingrene for at teknologien skal redde oss. Det er på tide å bli realistisk i klimapolitikken. Det betyr at vi som samfunn må lytte til forskerne, og kutte klimagassutslipp mye raskere enn i dag.
Og det betyr at hver enkelt av oss må tenke på ansvaret vårt. Er det OK å fly 10 ganger i året? Er det ok å spise så mye kjøtt? Er det ok å bruke og kaste klær, dingser og andre ting? Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe, og det bør vi jo, når hele sivilisasjonen vår står på spill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar