lördag 4 november 2017

EgonHolstad E-post: egon@itromso.no

"I tillegg har folk begynt å bry seg om hvor oljefondets penger investeres. Denne uken var det Operasjon Dagsverk (OD), der inntektene gikk til å hjelpe ungdommer ved Nigerdeltaet.
De lever i det den britiske avisen The Guardian har kalt et av verdens mest forurensede områder. Geologer og biologer mener det vil ta opp til 30 år å rense området etter svineriet fra Shell og vår italienske venn Eni, som står som ansvarlige for det som griser til drikkevann, fisk og jordbruksområder i Nigeria.
OD fikk inn knappe 25 millioner fra flittig og flott norsk ungdom nå i uka. Det vil hjelpe masse trengende folk, som er udelt positivt. I tillegg skal Shell bruke cirka 1 milliard dollar på opprenskningen etter seg selv.
Da er det greit å minne om at Norge har plassert fem ganger så mye penger i Shell. I businessen. Ikke i oppryddingsarbeidet. Shell er en av de største postene i oljefondets portefølje. Er det naivt å påpeke? Jeg vil tro nigerianske innbyggere kan gi oss et godt svar på dette.
Den største aksjeposten er for øvrig Nestlé, et firma historisk kjent for aggressiv markedsføring av barnemat og morsmelkerstatning i spesielt Afrika på seksti- og syttitallet, noe som fikk vidtrekkende og katastrofale følger for millioner av mennesker. Nå har de spesialisert seg på kapselkaffe og kjøp og salg av drikkevann.
Nestlé tjener mange milliarder dollar i året på denne virksomheten, mens lokale drikkekilder i fattige land i Afrika og Asia tømmes og ødelegger jordbruksavlinger. Selskapets styreformann Peter Brabeck har sågar kalt en spade en spade og sagt i klare ordelag at tilgang på vann ikke er en menneskerett.
Brabeck & co. er sikkert glade for å ligge øverst i oljefondets investeringsliste, der de troner på toppen med over 50 milliarder norske skattekroner. Dine og mine penger.
Men det er sikkert bare naivt å påpeke slik. Dårlig gjort å ødelegge den gode stemninga.
Derfor kan vi ta opp de globale miljøutfordringene en annen gang. For ikke å snakke om den betydelige risikoen det er å fortsette å lene seg mot olje og gass som redningen for norsk økonomi også de neste femti årene."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar