fredag 10 december 2021

Hvordan kompensere de med lavest inntekt når strømavgiftene er ekstra høye ?

Ikke siste gang strømprisene er høye

Et velutviklet borgerlønnssystem dreier seg om at dagens trygdeordninger erstattes og/eller suppleres av kontantutbetalinger til absolutt alle borgere. Foreløpig er det bare gjort spede forsøk rundt om i verden, men tankegangen er at man ved å gi en kontantstøtte til alle kan fjerne byråkratiet og kontrollmekanismene som følger med dagens velferdsstater.
Det gjør at det offentlige blir billigere i drift, men det aller viktigste er at den enkelte borger blir myndiggjort. I de fleste vestlige land er det en økende oppmerksomhet om de negative effektene av at systemet hele tiden må passe på at velferdsordningene ikke blir misbrukt.
Dagens regjering og SV har i utgangspunktet ingen ambisjoner om å innføre borgerlønn, men det kan ikke utelukkes at den vil begynne å snuse på ideen når den kanskje blir tvunget til å lage et system som kan sette den ut i livet. For én ting vet vi: Strømprisene kommer til å bli høye igjen. Dersom det blir gitt kontantstøtte én gang, kan det gjøres på nytt. Kanskje hver måned, om ikke elektrisitetsprisene går ned.
Aslak Bonde
Frittstående politisk analytiker. Fast spaltist i Morgenbladet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar