onsdag 29 december 2021

Är det någon skillnad på en tomat och en tomat, de ser ju så lika ut ?

Enligt information från pressen är de flesta som arbetar på spanska växthusplantager, särskilt i växthusen kring Almeria, illegala invandrare. Afrikanerna, som har kommit dit i förhoppning om ett bättre liv, får arbeta enligt villkor som inte har något som helst att göra med respekt för de grundläggande mänskliga rättigheterna och elementära levnadsvillkor. I växthusen lever man utan rent vatten och i ständig rädsla för att bli upptäckt.

De behöriga spanska myndigheterna har inga planer på åtgärder beträffande de illegala invandrarna, och därför ”lagrar” nationalgardet de människor som invandrat från Afrika i växthusområdet, där det finns ett tillräckligt stort behov av arbetskraft. Invandrarna behandlas som rättslösa. Inga anställningsavtal sluts, de anställda registreras inte, arbetstiderna protokollförs inte och det finns inga uppsägningstider.

Enligt vissa uppskattningar har endast 20 procent av de anställda i detta område fått arbetstillstånd. Alla andra måste acceptera alla typer av arbetsvillkor. Sedan 1986 får jordbrukare i Almeria gemenskapsstöd, och dessa har till stor del använts till att bygga växthus. Från dessa odlingar kommer bland annat tomater till grönsaksstånden i livsmedelsaffärerna i EU:s medlemsstater. Bakom tomatodlingarna döljer sig omfattande överträdelser av arbetsrätten, som skattebetalarna tyvärr stöder genom gemenskapens jordbruksstöd.

- Vad har kommissionen för avsikt att göra för att arbetsförhållandena på växthusplantagerna i Sydspanien skall förbättras? Anser kommissionen att villkoren för tilldelning av jordbruksstöd från gemenskapen är uppfyllda med tanke på att arbetskraften huvudsakligen består av illegala invandrare?

29 november 2005
E-4417/05
SKRIFTLIG FRÅGA E-4417/05
från Eija-Riitta Korhola (PPE-DE)
till kommissionen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar