tisdag 21 december 2021

Lan Marie Nguyen Berg, 9 november 2021:

 I går fikk vi fasit på hvordan Arbeiderpartiet og Senterpartiet mener at landet bør styres i klimakrisas tid. For noen uker siden lovet klima- og miljøminister Espen Barth Eide og næringsminister Jan Christian Vestre at Arbeiderpartiet skulle stramme inn klimapolitikken allerede i høst. I går medga klimaministeren at regjeringens nye forslag til budsjett tvert imot vil gi høyere klimautslipp enn den forrige Høyre-regjeringa la opp til. Det får vi kalle et raskt og effektivt løftebrudd. Det er mange miljøengasjerte Ap-velgere som dessverre har grunn til å føle seg lurt.

Regjeringen vil bruke omtrent en milliard på nye klimatiltak. Samtidig skal vi neste år investere over 26 milliarder i nye oljefelter. I storbyene står vi overfor skremmende kutt i kollektivtransporten på grunn av ettervirkningene av korona-pandemien, men regjeringen ønsker ikke å hjelpe til slik at vi tar vare på det kollektivtilbudet vi har. I stedet gjør de det mer attraktivt å pendle med bil, og opprettholder FrPs bompengekutt, mens de reduserer satsningen på sykkelveier og trafikksikkerhet.
“Vanlige folks tur” er tydeligvis hverken en sykkeltur eller en busstur. I tillegg er det visst bare i andre land at folk bør ta vare på skogen sin, for Regjeringen foreslår 120 millioner i kutt til skogvernet. Ja, regjeringen gjør noe bra som å gi noe mer penger til ladeinfrastruktur og teknologisk utvikling i ENOVA og Støre har lovet å lage et klimabudsjett som omfatter alle sektorer. Men det hjelper ikke å forsøke å telle, når summen av alle de små og store justeringene i budsjettet er at Ap og Sp leverer et mer forurensende budsjett enn Erna Solberg.
På det internasjonale klimatoppmøtet i Glasgow har regjeringen vår kommet med to budskap som har blitt hørt verden rundt: Norges statsminister synes norsk oljeutvinning er bra, og vår klimaminister råder Greta Thunberg til å passe ordbruken sin. For omverdenen må Norge framstå som en parodi på oss selv: et oljeproduserende land som kjemper til siste slutt for å kunne fortsette med det, mens vi kommer med kritikk av unge klimaaktivister. Er det virkelig denne rollen vi ønsker å ha?
Nå er det opp til Stortinget å stramme opp regjeringens forslag, fra et veldig dårlig utgangspunkt. Som Greta Thunberg sier: vi trenger ikke flere uforpliktende klimamål langt inn i framtida, vi trenger store årlige utslippskutt. Det kommer vi i MDG til å kjempe for hver eneste dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar