torsdag 5 november 2015

Norsk kultur utsatt for assimilering

Sametingspresidenten tok tilhørerne med på en tenkt situasjon der det samiske folk er majoritet i Norge, og der samisk språk, kultur og levesett er det rådende.
– Dette er et land der nordmenn og norsk kultur gjennom århundrer har vært underlagt kolonisering, misjonering, og gjennom et helt århundre utsatt for offentlig assimileringspolitikk for å gjøre alle innbyggere til gode samer.

Problematiserer den norske kulturen

Og sametingspresidenten fortsatte med å vise til norske skolebarn som får alt undervisningsmateriell på samisk, og at samisk språk, kultur og historie problematiserer i stor grad den norske kulturen.
– Barn fra den samiske majoritetskulturen får rikelig anledning til å lære om sin kulturs bragder og kvalitet på sitt eget språk som bekrefter og forsterker den samiske majoritetsbefolknings identitet, tilhørighet og samhørighet. Og i dette landet kan man ikke uten videre bruke æ, ø og å på mobiltelefon og datamaskiner. Og alle bruksanvisninger foreligger kun på samisk og engelsk. Ikke på norsk.

Tankeprosesser i gang

Og slik fortsatte sametingspresident Aili Keskitalo i sin tale å problematisere situasjonen dersom samene var i flertall i dette landet. Og for sametingspresidenten var det viktig å bruke et slikt virkemiddel for å sette søkelys på situasjonen til hennes eget folk.
– For oss samer er det utfordrende at de som ikke er samer ikke riktig kan tenke seg vår situasjon, og tenke seg hvordan vi mener at sakene skal være. Målet var å vise, og få tankeprosesser i gang på hvordan minoritetssituasjonen egentlig er, og hvordan det påvirker situasjonen, og jeg ville vise om de hadde vært i vår situasjon, hvilke følelser det egentlig vekker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar