lördag 7 november 2015

Invandring större än utvandning – sedan 1930

Sedan 2010 har 561 138 personer invandrat till Sverige. De som inte längre ville bo här är inte ens hälften så många. Utvandrarna räknas under samma period till 253 731 personer. I båda fallen är svenska medborgare den största gruppen. Fantastiskt.
Men det har inte alltid varit så. För inte alltför länge sedan var Sverige ett fattigt, illa utbildat land som många ville lämna av exakt samma skäl som många söker sig hit för i dag. För att skaffa sig ett bättre liv.
Enligt Statistiska centralbyrån var utvandringen större än invandringen från 1875 (äldre siffror finns inte) till och med 1930. Sedan dess har invandringen varit större än utvandringen, ett faktum som få Sverigedemokrater vill ta till sig. De tror att det inträffade nyligen.
Men förutom att vara smickrad, stolt och nöjd över att så många vill dela vår vardag finns även ett par andra fördelar med att många vill bo här.
En har med känsla att göra. Alltför utbredd homogenitet är tråkigt. Det är skojigare när alla inte är lika. Olikheter berikar, inspirerar - och gör oss lite bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar