fredag 12 augusti 2022

Det finns en lång historia av civilisationer som kollapsat på grund av jorderosion.

Anita Goldman:

"Aldrig har så mycket föda transporterats så långa vägar i sådana väldiga kvantiteter. Länder exporterar samma föda som de importerar, länder med vattenbrist exporterar mat till länder där det finns gott om vatten. Och transporternas klimatverkan känner vi alla till."

"Aldrig har så många människor varit så beroende av föda som kommer från långväga platser de inte känner till och som tidigare inte varit en del av deras matkultur. Så importerar det risodlande Indonesien, världens fjärde folkrikaste land med mer än 275 miljoner invånare, hela 30 kilo vete per person eftersom det inte går att odla vete i tropikerna. Kostnaderna för veteimporten är större än statens hela jordbruksbudget. Denna historia har sitt ursprung när USA i slutet av 1960-talet skickade stora mängder vete och vetemjöl som livsmedelshjälp till Indonesiens regering, efter att den dödat omkring en halv miljon människor därför att de var eller påstods vara kommunister, berättar Gunnar Rundgren i boken ”Den stora ätstörningen. Maten, makten, miljön” (Ordfront, 2016). "

"Klimatförändringar påverkar jordarnas kvalitet, men det gör också det moderna maskinella jordbruket. Det har orsakat att nästan hälften av den mest produktiva jorden försvunnit under de sista 150 åren. Plogning, konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel och monokulturen – odlandet av en enda ettårig gröda som soja, vete, majs eller socker med ytliga rötter istället för en mix av perenna växter med sina kraftigare rotsystem – har utarmat världens jordar."

"Vi är beroende av den fertila matjorden för 95 procent av vår matproduktion. Jord är inte bara helt grundläggande för jordbruk, utan tjänar också som jordens största vattenfilter och som den största förvaringsplatsen för koldioxid. Jorden är alltså ett oerhört kraftfullt verktyg för att mildra effekterna av klimatkrisen."

"Det har tagit tusentals år att producera det översta lagret av matjord. Idag förlorar USA jord tio till hundra gånger snabbare än vad det tar att skapa den. Den internationella situationen är mycket värre. Enligt beräkningar förstörs jord i storleken av 30 fotbollsplaner i minuten."

"Det existerar ingen kultur utan jord, ingen skapelse – gudomlig eller kulturell – utan arbete med jorden. I bibelhebreiskan är ordet för att tjäna Gud detsamma som för att arbeta med jorden. Denna urgamla koppling mellan arbete och tillbedjan finns uttryckt i många språk, på engelskan kommer ordet worship från work och på fornnordiska betyder dyrka såväl att hålla helig som att odla. På latin är ordet för att odla och ordet för att tjäna gudarna detsamma , cult och cultus används i dag i uttrycket cultivated land, odlad mark och vidare i kultur."

"Det finns en lång historia av civilisationer som kollapsat på grund av jorderosion. Vi kan bli nästa på tur om vi inte börjar prata om maten. Hur den kommer till våra bord, vad vi äter och vem som äter och vem som inte äter. Jordbruket är inte ett särintresse för de som brukar den, bönderna, utan en central fråga för vår jords, ja vår planets framtid."

DAGENS NYHETER: Anita Goldman: Kriget mot jorden leder mot kollapsen - DN.SE 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar