torsdag 25 november 2021

Magdalena Andersson, socialdemokraterna blev i går vald till Sveriges första kvinnliga statsminister.

Miljöpartiet lämnar regeringen

Miljöpartiet vägrar att regera på en borgerlig budget och lämnar regeringen.
Det meddelar partiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi efter att regeringens budgetproposition fallit till förmån för budgetalternativet från M, KD och SD.
- Nu har regeringen röstat fram en budget som har förhandlats fram av ett högerextremt parti. Och det är något som vi djupt beklagar. Vi är både överraskade och upprörda över att Centerpartiets agerande, säger Per Bolund.
Miljöpartiets uppgift i politiken är inte att genomföra en budget förhandlad av SD. Det säger Märta Stenevi som menar att beslutet är fast förankrat i partiet.
- Trots att vi har svarat upp mot C krav så har de valt att i sista stund släppt fram en SD-budet som gör skillnad på folk och folk och som slaktar klimatarbetet, säger Märta Stenevi.
Partiet är beredda att ställa sig bakom Magdalena Andersson vid en ny statsministeromröstning.


NYVALGTE MAGDALENA ANDERSSON (S) GÅR AV SOM STATSMINISTER
Det melder Expressen. Andersson meddelte ifølge avisen onsdag kveld at det blir en ny statsministeravstemning.
Nyheten kommer bare rundt syv timer etter at Andersson fikk støtte i Riksdagen til å lede den svenske regjeringen, og dermed ble Sveriges første kvinnelige statsminister.
Men etter det har det rukket å utspille seg et politisk drama i Sverige, der Miljöpartiet for kort tid siden kunngjorde at de ville forlate regjeringen.
– For meg er det et spørsmål om respekt. Jeg vil heller ikke lede en regjering der det finnes grunn til å stille spørsmål ved dens legitimitet, sier Andersson, ifølge Expressen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar