torsdag 28 oktober 2021

MDG sier ja til å bevare Sortlandsmarka.

        Av: Mika Gaunitz Renard, leder for Sortland MDG

Det er ingen mangel på områder for utbygging av boliger på Sortland. Det fins gode muligheter til fortetning der folk allerede bor.

Ombygg, tilbygg, påbygg samt nybygg, kan med stor fordel heller benyttes til boliger nå og i årene fremover.

Med bakgrunn i dette vil jeg kommentere planene som foreligger om å bruke naturområder til utbygging av nye boligområder.

Økt arealbruk er en sterk trussel mot naturen og spiser stadig opp mer og mer av den nære naturen som brukes flittig av mange mennesker – i dette tilfelle ønsker utbyggere å omdanne et stort naturområde til et boligområde.

Miljøpartiet De Grønne mener at vi trenger nærheten til naturen for vårt velbefinnende, for vår livskvalitet, og for å trives med tilværelsen. Det gjelder gamle som unge, rike som fattige, det gjelder rett og slett alle mennesker.

Naturen gir oss gode opplevelser, ren luft, rent vann og mat, som bær, sopp og ville dyr. Naturen lagrer også karbon og er et levested for dyr, planter og et uendelig antall mikroskopiske hjelpere.

Så å si alle i Norge mener i dag at det er viktig å stanse tap av naturmangfold fordi vår velferd og livskvalitet er avhengig av natur og naturmangfold, sier Ellen Hambro direktør for Miljødirektoratet i ei pressemelding, hun sier også at oppslutningen for å gjennomføre ulike tiltak for å beskytte naturmangfoldet har økt.

Den korte avstanden fra byen og allerede eksisterende områder med hus og boliger til naturen er et av de sterkeste kortet vi kan trekke fram for å motivere folk til å bosette seg akkurat i byen vår. Dette kortet er noe det ikke er lurt å spille bort !

På veien opp mot fjellet møter man folk som man hilser på, noen kjenninger og en del man ikke kjenner. I skisporet løper gamle og unge, skoleungdom, nye innbyggere fra andre land som aldri før har gått på ski, samt profesjonelle idrettskvinner og menn. Flere bruker marka for matauk. En dag kom jeg i snakk med en mann som hadde 3 ryper hengende rundt livet. 

Stadig kan vi se fotografier som legges ut på Facebook og som viser en god fangst. Det er sopp av forskjellige slag, kantarell, traktkantarell, steinsopp, og andre. I lange perioder sommer og høst sankes molte, blåbær, tyttebær, krøkebær, blokkebær, rypebær og rognebær for sylting og safting. Selv har jeg ligget på knærne og plukket litervis med blåbær og tyttebær med 3-4 andre plukkere rundt omkring meg. Og denne prosedyren har fortsatt i ukevis. Det er veldig gode områder for matauk som man ønsker å begrave under grus og asfalt.


Innlegg i Bladet Vesterålen 28 oktober 2021.

MDG sier ja til å bevare Sortlandsmarka (blv.no) 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar