tisdag 26 oktober 2021

Barbro Riber:

Citat fra innlegg av Barbro Riber, i avisa Bladet Vesterålen:

Barbro Riber: - "Vi er i ferd med å miste byens viktigste nærmark/bærmark og turområde. Dette området er per i dag avsatt til LNF-område (dvs. landskap, natur og friluftsområde), men utbyggerne vil ha det endret. Derfor er det viktig at vi som bruker denne marka og er glad i marka sier fra nå."

Bilfritt:

"Fordelen på Sortland er at svært mange grupper per i dag kan nå marka. Tas et så stort og sentralt område til boligformål, så vil det drastisk redusere muligheten til å ta seg til turområdene uten å bruke bil. Å bevege seg bilfritt er et sentralt poeng. Dessuten forringes turopplevelsen kraftig med å måtte kjøre til nærmarka. Det er også diskriminerende for samfunnsgrupper som enten ikke har sertifikat eller mangler tilgang til bil.

Det må også understrekes at ved å flytte markagrensa lengre opp i marka rundt hjertet av Sortland, vil naturtypene være ulik naturtypene man finner lavere i terrenget. Tap av naturtyper tilgjengelig er et stort tap for friluftslivet. I en voksende by trenger vi mangfoldet."

Nedbygging:

"På det åpne møtet beskrev en deltaker hvordan nærmarka oppsøkes for å finne ro. Det har vist seg å være vanskelig all den tid nærnaturen nå nedbygges bit for bit. Her er noen eksempler:

Steinbruddet er under massiv utbygging. Lysverkveien har fått industrifeltet som nærmeste nabo langs hele veiens lengde frem til lysløypa. Det står fremdeles uavklart om hele Lysverkveien skal fjernes hvis ny fabrikk beslaglegger dette LNF-området. Selnesstien og Selneselva har nylig fått industrifeltet kloss i naturstien og elva. Kringelen som friluftsområde lider under et masseuttak og står i fare for å miste sin verdi ved en mulig enorm havneutbygging. Granfeltene flatehugges gradvis, og skal etter hvert beplantes på nytt (Internasjonalt er flatehogst vurdert bannlyst innen EU, og plukkhogst er trukket frem som et bedre alternativ). Karihaugen masseuttak legger et større areal øde, og sprer støy som strekker seg utover et stort turområde. Vindkraftverket har beslaglagt et helt fjell, samt sprer støy- og lysforurensning utover et enda større område."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar