tisdag 19 oktober 2021

Arild Hermstad, - nestleder for Miljøpartiet De Grønne:


 Arild Hermstad: - "Dette er vår strømregning store deler av året: 0 kroner. Mens folk med solceller på taket kan selge strøm til naboen, kobler folk med dårlig råd ut hovedsikringen. "


Arild Hermstad: - "Rekordhøye strømpriser i Sør-Norge gir folk med lave inntekter nye bekymringer. Å ha på en panelovn i kan nå koste deg 60 kroner i døgnet, og prisen på en dusj kan bli opptil 20 kr. Det er nødvendig med tiltak NÅ for å hjelpe de som sliter med strømregningene, og det er utrolig viktig at regjeringen kommer opp med gode tiltak raskt som gjør at det ikke er de fattigste som må betale prisen for tidligere synder i energipolitikken. Økt bostøtte er et bra tiltak, men det er mange flere enn de som mottar bostøtte som trenger hjelp denne vinteren.

Hovedgrunnen til at vi opplever så høye strømprisen nå er ikke at elavgiften er for høy, slik noen tror. Faktum er at Norge har lavere avgift på strøm enn de fleste av våre naboland. Nei, den særnorske grunnen er at vi er verdensmestere i strømsløsning. Ingen andre land har så stort potensiale for å kutte strømforbruket som Norge. Det gir lavere strømregning for de som sparer, men også lavere strømpris til alle, siden det særlig er vår bruk av strøm til oppvarming som er problemet. Strømforbruket må ned, da går prisene også ned.
Krisehjelp mot høye strømregninger må til denne vinteren, men på lang sikt er dette som å pisse i buksen for å bli varm. Vi må hjelpe vanlige folk med å kutte strømforbruket sitt. For selv om dagens priser er resultatet av en “perfekt storm” så er det ingen tvil om at dette kommer til å skje igjen. Hele samfunnet skal elektrifiseres: alt som i dag går på diesel og bensin skal i framtiden gå på strøm. Dette vil også øke strømprisen hvis vi ikke gir en megasvær sparepakke på strøm og sørger for å produsere nok fornybar energi.
Vi har heldigvis allerede designet en løsning som skal hjelpe vanlige folk med å spare strøm - og det er også vanlige folk som betaler for det: I nettleien inngår nemlig en avgift til Enova på 1,00 øre per kWh. Problemet er at Enova ikke virker for vanlige folk. Flere av de aller enkleste tiltakene, som varmepumper og etterisolering får du ikke støtte til. Ordningen er også laget sånn at man må betale først og få pengene etterpå. De som vurderer å koble ut hovedsikringen fordi de ikke penger til strøm, har neppe 120 000 kroner til en jordvarmepumpe, eller et solcelleanlegg til 40 000 kroner. De har ihvertfall ikke mulighet til å legge ut først for å få en liten del av summen tilbake fra Enova senere.
For de som mest av alle hadde trengt hjelp til å spare strøm er denne innretningen fullstendig uoverkommelig, selv om det hadde lønt seg i lengden og vært bra for hele samfunnet. Enova har dessuten INGEN tiltak rettet mot den millionen av nordmenn som er leietakere, selv om de også er med på å betale for Enova. Enovas ordninger betales altså i stort monn av husholdningene, ofte helt vanlige folk, men en latterlig liten del av det som folk betaler inn går tilbake til husholdningene. I stedet brukes det milliarder på å sponse Equinors havvindprosjekt på Tampen og til andre, i og for seg, gode tiltak i industri og næring. Men energisparing i husholdningene og solceller på norske tak, må bli allemannseie og komme alle til gode. Da må hele innretningen på Enova endres.
Kortsiktige tiltak må til nå. Men på lang sikt må vi altså kutte strømsløsingen i Norge. Folk må få slippe å kutte hovedsikringen fordi de frykter høye strømregninger."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar