torsdag 5 augusti 2021

Une Bastholm, MDG.

Une Bastholm, leder Miljøpartiet De Grønne:


- Urettferdigheten 

ved at våre største partier ikke er villig til å ta ansvar 

for den klima- og naturkrisen vi har vært med og skape 

er grunnen til at jeg er med i Miljøpartiet De Grønne.


  • Une Bastholm: "Denne sommeren har vist oss at klima- og naturkrisen ikke er noe som kommer i fremtiden. Det skjer her og nå.
    Akkurat nå står Tyrkia i brann, og flammer sluker nordmenns ferieparadiser. Vi har sett tørke og skogbranner herje Nord-Amerikas vestkyst. I Canada nærmet gradestokken seg 50 grader, og en hel landsby har brent til grunnen. I Tyskland, Belgia og Nederland har 184 mistet livet i flom som følge av styrtregn, bare så langt i sommer. Det samme ser vi i India og Kina, der hele byer svelges av jordskred og elver som renner over.
    Både ekstrem nedbør og ekstrem tørke vil vi kunne se mer av i Norge. Under tørken i 2018 måtte staten betale ut over 2 milliarder kroner for å dekke inn tapet til norske bønder som følge av tapte avlinger. Mat som blir ødelagt av klimaendringer ødelegger inntekten til bøndene, men også matsikkerheten til oss alle.
    Klimaforskere som Bjørn Samset er tydelig på at sommerens ekstremvær vil bli den nye normalen. Og dessverre vet vi at Norge bærer et stort ansvar. Som oljeeksportør har vi tjent oss rike på å være verdens sjuende største eksportør av CO2-utslipp. Vi kan være glade for den velstanden det har gitt oss, men vi kan ikke være stolte av det lenger.
    Partiene som har styrt Norge hittil har sviktet i sitt viktigste oppdrag - å sikre en trygg fremtid for barna våre og ta vare på naturen som vi lever av, og lever for. Ingenting tyder på at Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre ønsker å gjøre miljøkampen til sitt hovedprosjekt i neste stortingsperiode heller. Ernas klimapolitikk har vært en fiasko i åtte år, og Arbeiderpartiets hundredagersplan for en ny regjering har null nye ambisjoner for klimapolitikken.
    Det er på tide med et taktskifte. Vi trenger en ny regjering som gjør det den kan for å hindre klima- og naturkrisen. Og samtidig må vi forberede oss på de klimaendringene som allerede er i gang. Vi må sikre veier og toglinjer bedre, og ta vare på skog og myrer som gir oss naturlig, gratis beskyttelse mot ekstreme vannmengder. Også i byene må vi fortsette å ta vare på grøntområdene, åpne elvene og dyrke grønt på byens tak som en del av klimaberedskapen.
    Urettferdigheten ved at våre største partier ikke er villig til å ta ansvar for den klima- og naturkrisen vi har vært med og skape er grunnen til at jeg er med i Miljøpartiet De Grønne. Bildene fra Tyrkia og de andre landene som er rammet av klimaendringer i sommer illustrerer tydelig hvorfor MDG må få inn en stor grønn gruppe på Stortinget i høst. Det finnes bare ett miljøparti som er realistisk nok, og villig til å sette barnas framtid først i alle forhandlinger."




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar