lördag 7 augusti 2021

Birgitte Sterud, 30 juli 2020:

 Runde! Vårt sørligste fuglefjell. Her ruslet vi rundt hele tirsdag i stadig bedre vær, og så havsulkolonien, de fantastiske lundefuglene, masse havørn, skarv, storjo, selvsagt måker - hav, himmel og fantastisk natur. Med utsikt til Nordøyane: Lepsøya, Haramsøya, Longva, Harøy og Fjørtofta.

Her vokser også digre beitesjampinjong 🙂
Man skulle tro at dette var en nasjonalskatt verdt å ta vare på. Så verdifull natur, med et svært rikt naturmangfold. Hekkeområdene er fredet og stengt for ferdsel i hekkesesongen (det er nok ikke er så lett å ferdes der utenom heller...)
Dessverre var det ingen som, da hekkeområdene ble fredet - og fuglene også -, trodde at noen kunne finne på å plassere vindturbiner på grunnene der fuglene henter maten sin.
Hele dagen så vi havsulene komme flygende fra nord, stinne av fisk som de mater ungene med.
Hvem skulle dessuten tro at noen kunne finne på å plassere vindturbiner midt i trekkområdet - for havsulene og mange andre til og med rødlistede fuglearter??
Hvem skulle tro at noen vil sette bunnfaste turbiner (som selvsagt medfører en hel del sprengning og betong) på gytegrunnene for silda? Dette er altså ikke bare fuglenes matfat - det er også menneskenes!
Men det har altså blitt vedtatt. NVE. OED. Flere regjeringer.
Tenk at noen faktisk må sloss for å ta vare på dette?
Hver eneste kveld går Kaja Runde opp i Lundeura for å informere besøkende og dele ut informasjon mot det såkalte havvindprosjektet Havsul 1, på grunnene utenfor Nordøyene.
Dag ut og dag inn jobber Birgit Oline Kjerstad og andre på Longva og Haramsøya for å få stanset vindkraftanlegget på Haramsøya.
De tar kampen for naturen, vårt felles livsgrunnlag: Vårt, dvs. menneskene - og de andre artene vi deler tilværelsen på denne lille blå planeten med.
TAKK!
På Runde sluttet havhestene å hekke fra 2001. Bestandene av hekkende sjøfugl som er drastisk redusert de siste tiårene. Det gjelder også på Nordøyene.
Kystfisket er redusert.
Gårdsbruk etter gårdsbruk på de frodige øyene er også lagt ned.
Den storstilte industrialiseringen av fiskeri, landbruk - og nå også vindkraft, ødelegger natur og livsgrunnlag for alt og alle. Det er en utarming av distriktene, et landran og maltraktring av naturen som har fått pågå i tiår etter tiår under de siste regjeringene.
Det må ta slutt. Vi trenger å nedskalere. Vi trenger både levende natur og levende distrikter.
Du, Robert Svendsen, Morten Midtbø och 13 andra
7 svar
Gilla
Svara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar