fredag 29 november 2019

Pål Einar Eilertsen.

Hei Sortland
Har fått med meg at diskusjonen har gått høyt på Sortland vedr både parkeringsavgift og julegatebelysningen.
Nå skal ikke jeg på noen måte gi meg ut på å si hva som er rett for Sortland, men jeg kan, etter å ha drevet butikk i Tromsø sentrum i over 30 år, si litt om hvordan dette har blitt løst her på berget, og må vel også kunne bekrefte at man i stor grad etter hvert har lyktes her oppe i «Nordens Paris». Og jeg skriver her fordi jeg i hjertet fortsatt tildels er både Vesteråling, Sortlending- og naturligvis Sigerfjording.
---------------------------------------------------------------------------
Parkeringsavgift:
Er i Tromsø en selvfølge. Tror heller ikke noen i handelsstanden vil tilbake til gratis parkering fordi da fyller «snylterne» de verdifulle plassene.
En regulert ordning med brukerbetaling er for lengst akseptert som den absolutt beste måten å gi flest mulig tilgang til sentrum. Kort- og litt lengre tid, du betaler ifht behov, og så er det gratis parkering etter et gitt klokkeslett. F.eks 16-17.00. Da stimulerer man også til senere handel. Inntektene (en ikke ubetydelig sum) kan jo også naturligvis brukes til noe.
Utfordringen for akkurat Tromsøs del er kanskje at det er for få plasser der man faktisk kan betale for parkering ute i «fri-luft». Altså overflateparkering.
Fjellanlegget (i Tromsø sentrum) som bare ligger noen hundre meter (rett inn i fjellet) har meget stor kapasitet og blir dessverre litt for lite brukt, men dette vil endre seg ettersom sentrum fortettes. Har Sortland plass noen meter unna sentrum så er mitt tips at logistikken er mulig å løse, og folk flest skjønner at man ikke alltid kan parkere 2m fra den butikken man vil inn i.
---------------------------------------------------------------------------
Julegatebelysning:
For noen år siden gjorde de viktige aktørene i byen en evaluering, utfordret kommunen og konkluderte med at noe måtte gjøres. Det stod dårlig til i sentrum.
Da dannet man endelig Tromsø Sentrum AS som igjen er eid av Tromsø Næringsforening (66,67%) og Tromsø Kommune (33,33%).
Partene forpliktet seg til å aktivt jobbe for å «ta handelen tilbake» til sentrum ettersom en flerårig enorm lekkasje til kjøpesentrene utenfor sentrum (med bl.a gratis parkering) faktisk truet «et levende sentrum» der kun serveringsstedene med kveldsåpent kunne overleve.
Altså: spøkelsesby på dagtid – men full rulle på kveldstid.
For: det ønsket selv ikke kjøpesentermiljøet, som igjen naturligvis er fullstendig avhengig av til-flyt av både nye kunder, turister, regionen og landsdelens gjester-hele tiden.
Og da ble det en åpenbare konklusjon: vi må styrke begge deler, og da dannet man altså TROMSØ SENTRUM AS. Og noe det første dette nye selskapet gjorde var å investere i ny julegatebelysning, og dette er kanskje noe av det sterkeste symbolet vi pr i dag har å vise frem til vinterhungrige turister - særlig i høst- og førjulstiden.
Og både turister og lokalbefolkning elsker dette, og symboleffekten er stor. Se selv, og kostnaden er faktisk marginal pr medlem - og fordi vi er flere.
ALLE som driver business i sentrum MÅ være med. ALLE gårdeiere MÅ være med. Kommunen MÅ være med. Og prisen/beløpet varierer etter både omsetting og m2.
Men totalt blir det samlet inn en til dels meget stor sum som utelukkende skal gå til å «utligne bildet» og sørge for at Tromsø som destinasjon totalt sett styrker seg. Uke for uke, mnd for mnd og år for år.
Det er ansatt proffe folk for å ivareta selskapet, utvikling og ambisjoner og Næringslivet har nå en åpenbar enorm drahjelp i denne konstellasjonen. Byen flommer nærmest over av tilreisende, og som næringsdrivende selv har jeg faktisk ikke lenger noen måneder som dupper drastisk eller nevneverdig. Endringen de siste fem årene er helt dramatisk.
-Ja, man må "yte for å nyte", og ingen næringsaktører kan lenger vri seg unna slik som det altså var en sterk tradisjon for tidligere. For det er alltid noen som ikke ønsker å bidra til felles interesse uavhengig av inntjening. Sånn er det bare.
Jeg håper virkelig at den tradisjonelt sterke handelsstanden på Sortland ser viktigheten av å «løfte i flokk» og med dagens estimat for «fremtidens Nord-Norge» så må man trolig melde seg på nå for å være «klar til de neste kundene». Og de står iflg alle prognoser nærmest i kø. Og da er bare spørsmålet: er vi i de NN-regionene klare?

Julehilsen, Pål E Eilertsen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar