tisdag 5 november 2019

Nix til Industrikjøtt. - Sau er menneske-mat ! (Dagsavisen 5.november 2019)

NRKs dokumentar Matsjokket forteller at 600 000 kilo sauekjøtt ligger på lager for destruering – i verste fall til sement, i beste fall til pelsdyrfôr. Dette skyldes både generell overproduksjon pga. incentiver til stordrift, levering av tunge slakt og høyt kraftfôrforbruk i jordbruksavtalen, og et strukturelt problem i sauenæringa. En søye lever gjerne i 5 – 7 år, og får på denne tiden 10 – 14 lam. Regner man at et slakt av en voksen sau (søye) er ca 50% tyngre enn et lammeslakt, forstår man at det er et alvorlig problem hvis sauekjøttet ikke omsettes til menneskemat. Et problem for bonden som får minimalt betalt for en stor del av produksjonen sin, men også for samfunnet som med denne ressurssløsingen omdanner førsteklasses kjøtt til en miljøproblem. Vi har dessverre en parallell i eggproduksjonen, der eggene blir mat, mens hønsene – som byttes ut omtrent én gang i året i dagens landbruk – i liten grad havner på middagsbordet.
Det er bred enighet om at matkasting må bekjempes, og det offentlige bør gå foran. I dagens situasjon burde offentlige kantiner og storkjøkken (Stortingsrestauranten, kommunale og fylkeskommunale kantiner, sykehjem, sykehus, barnehager, skolekjøkken...) prioritere kjøp av sauekjøtt. Fårikål, fårefrikassé, couscous, pinnekjøtt, fenalår, koteletter og steker – bruksmulighetene er mange.
Norsk landbruk kan ikke leve med en situasjon der en stor del av kjøttproduksjonen er forhåndsprogrammert til på bli avfall. Bedre bruk av råstoffet må vektlegges i alle ledd fra jord til bord, og virkemidler over jordbruksavtalen som stimulerer til overproduksjon, må avvikles. Husdyrholdet må dessuten avpasses til landets egen fôrproduksjon. Det er dobbelt ille at mye av det kasserte kjøttet produseres på grunnlag av importert kraftfôr med et stort, negativt miljø- og klimaavtrykk.

Ole-Jacob Christensen, småbruker og styremedlem i Vestre Slidre Miljøpartiet dei Grøne. 

https://meny.no/oppskrifter/vegetar/Pulled-Oumph-Burger/?gclid=EAIaIQobChMIsKvgzt7T5QIVlEMYCh1RmApxEAAYASAAEgJqHvD_BwE&fbclid=IwAR2sDBBS5ciZ6MqCyABsgkMdrd6eENeUmWIHzWuEuDsxumsGdZktBubyoRk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar