onsdag 20 mars 2019

Elev kräver vegansk mat – trött på bortförklaringar.

Flicka ifrågasätter köttkosten

LAHOLM. 

En elev på en skola är trött på kommunens bortförklaringar om varför vegan kost inte serveras. Det skriver hon i ett mejl till kommunen.

"Typ tredje gången jag skriver det här men det måste bli en ändring, snart orkar jag Inte med mer"inleder flickan sitt brev till kommunen.
HON SKRIVER ATT det finns affischer i skolan där det står att skolan försöker göra smartare miljöval.
"Kallar ni kött, fisk, nötkött och mejeriprodukter för miljösmarta, i sådana fall så har min no och hemkunskapslärare lite mer rätt än er. Jag undra hur det kan vara möjligt att man kan få laga vegansk på hemkunskapen men inte få vegansk mat?" fortsätter flickan.
– Vi har inte vegansk kost. Det är på tapeten men vi är inte där än. Vi behöver höja kompetensen hos vår egen personal och även informationen. Om ett barn ska ha vegansk kost måste man vara väldigt medveten om att vi inte kan garantera näringsriktigheten. Man behöver extra kosttillskott och b-vitamin och man måste göra det i samarbete med Elevhälsan och en barnsköterska. Därför är vi försiktiga för enligt skollagen måste vi garantera näringsriktigheten, säger Leena Lindeberg, måltidschef på Laholms kommun.
Hon har fått brevet av flickan och ska svara på det.
FLICKAN VILL ha svar på varför skolan rekommenderar köttkost som ger ökad risk för sjukdomar och som gör att planeten förstörs. Varför då inte ge vegansk kost i skolan som är bra för miljö, djur, hälsa och som dessutom är god? undrar hon.
– Vårt tänk är att vi erbjuder två rätter varav en är vegetarisk. Veganskt ses fortfarande som specialkost och är inget vi tagit beslut om. Men ibland är den vegetariska rätten vegansk, säger Leena Lindeberg.
"Och jag vill inte höra samma svar som ni ger mig att det är för dyrt eller att för många barn har specialkost. Det är bara bortförklaringar som samhället vill att vi ska säga eftersom att samhället vill tjäna pengar på djurs, människors och planetens lindande." skriver flickan.
Hur ser skolmaten ut om tio år tror du?
– Jag tror att vi går mot mer vegetariskt helt klart. De mindre barnen frågar inte om det, det är i så fall föräldrarna. Men när barnen börjar högstadiet blir det mer frågan om vegetarisk och många som äter det, inte bara för föräldrarna vill det utan av eget intresse, säger Leena Lindeberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar