torsdag 21 mars 2019

Carl Schlyter, Partiet Vändpunkt. PV.


Landsbygden lever, låt den frodas! Har träffat partivänner i Avesta och Sandviken. Härligt att våra landsbygdspolitiska förslag väcker intresse. Träffade dessutom tre företagare som sysslar med ekoturism, samt en kommunalt driven verksamhet. Hemma hos en av dem hittade jag denna gamla skylt. Detta var på en tid när bankverksamhet nådde ut till landsbygden, när kontoren var kvar och när de t o m tog emot kontanter. De gamla skogsbankerna hade noll kreditförluster under över 100 års drift!!!
Då var banker ett smörjmedel för ekonomin, inte spekulationscentraler med organiserad penningtvätt. Min mamma arbetade som bankkassörska och de flesta som jobbade där gjorde sin plikt, med hög moral. Det är dags att sluta skylla på banker, det är dags att reglera banker. Finansvärlden är så komplicerad så det är svårt. Men den har blivit en gökunge som tränger ut all annan verksamhet istället för det smörjmedel som hjälper alla andra.
Så länge hela ekonomin bygger på ständig tillväxt av skulder som bara kan finansieras med mer tillväxt kommer vi aldrig lyckas lösa miljöproblemen, aldrig, ingen chans.
Miljöintresserade har länge kämpat mot de företag som direkt förstör miljön, har försökt få konsumenter att ändra beteenden.
Jag är glad att allt fler inser att det är de extrema avkastningskrav, extrema spekulationer och risktaganden och den kultur och det regelverk som förstärker dessa skadliga beteenden som måste åtgärdas.
En del säger att folket aldrig fattar, att det är för komplicerat. Att det inte är vardagsnära. Själv tycker jag det är väldigt vardagsnära när jordbrukaren tvingas lämna föräldrahemmet under skuldbördan, när pensionen urholkas av avgifter, när räntorna till banken kommer före rimligt matkonto, när vården inte finns där för att banken hjälpte skattesmitarna och när vinstutdelningen till bankernas ägare var fyra gånger större än statens budget för integration.
Kom igen, det är dags att sluta gå som katten kring het gröt. Ingen miljövän, ingen vän av landsbygden, ingen vän av social rättvisa kommer lyckas om vi inte nu tar strid mot ett finansiellt system som förstör planeten, ekonomin och t o m låser fast människorna i det i roller de inte trivs med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar