tisdag 29 augusti 2017

Sats på en god kollektivtransport for folk flest.

Leserinnlegg i Bladet Vesterålen, 29 august 2017:


Som grønne, bevisste samfunnsborgere vil vi at det satses på moderne og pålitelig kollektiv-transport som også er miljøvennlige og kostnadseffektivt. Jernbane må være tilgjengelig i hele landet. En stor satsing på utbygging av jernbane i Nord-Norge må komme igang veldig snart. Togreiser er en måte å reise på som er godt miljøtilpasset da de har en meget lav klimapåvirkning, med veldig små CO 2-utslipp i forhold til reiser med bil, buss og særdeles fly. Jernbanestrekningene, nye som gamle må for øvrig elektrifiseres for å oppnå en bedre miljøtilpassing.

I første omgang bør strekningen Fauske - Narvik ferdigstilles, derefter Narvik - Tromsø. Et sidespor til Harstad-regionen og Vesterålen kan også med fordel bygges. Dette vil gi folk i Nord-Norge mulighet å reise med tog både i sin egen landsdel og videre ut i verden. Jernbanen kan og bør selvfølgelig dessuten kobles sammen med jernbanen i nabolandene Sverige og Finlands nordområder. ( For øvrig også Russland. ) Dette vil gi os i Nord-Norge gode muligheter til å reise i våre nærområder på en bekvem og forholdsvis økonomisk billig måte.

Vår egen landsdel blir mer attraktiv og lettere tilgjengelig for os som bor her, viseversa blir Nord-Norge mer tilgjengelig og interessant for våre naboer i øst. Vi mener at jernbane og tog ikke er egnet for oppsplitting og konkurranseutsetting og at det etableres et tog-selskap som har ansvar både for tog og skinner. NSB vil da holde seg kostnadseffektivt, hyppig, moderne og pålitelig. Folk i sør og nord skal ha samme muligheter til å reise på en god måte. Vi har et felles ansvar for dette. Vår konklusjon blir at det er lurest å stemme på politiske partier som mener dette er viktig politikk som settes høyt på agendaen.

Mika Gaunitz Renard
Ingunn JM Reinsnes

Miljøpartiet De Grønne
Sortland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar