torsdag 3 augusti 2017

Helen Rosell:

"Pengar är ett bytesmedel, kan man säga. Och värdet varierar. Men vi låter även värdet på jordens kapital variera, genom den fria marknaden där konkurrensen sänker värdet på jordens kapital.
Och eftersom vi har teknik och energi som bidrar till att vi kan massproducera varor till försäljning, så sänks värdet på naturkapitalet ju mer som säljs. Den som inte säljer så mycket, kan inte sänka värdet lika mycket.
Logiken blir att ju mer naturkapital som säljs, desto mindre kostar det att sälja mer. Så ju mer som säljs, desto värdelösare blir naturen. Samtidigt används enorma mängder energi under produktionen, distributionen, förpackningen, leveransen, förvaringen, inköpet och slutligen avfallshanteringen.
Och för att försäljningen ska öka ytterligare, så slänger vi hellre och tillverkar nytt (det kan gälla mat, elektronik, kläder ...) Och kring detta finns globala handelsavtal, lagliga regleringar, utbildningar, en ekonomisk tillväxtpolitik och en intensiv sysselsättningspolitik som manar fram mer "tillväxt". Och utslagning.
Och vi har en hel här av tjänster som tar hand om icke arbetsföra så att så många som möjligt ska kunna komma ut på arbetsmarknaden och "göra skäl" för sin "brödföda". Och i och med att vi inte producerar vårt eget, så blir vi de konsumenter som gynnar marknaden.
Och i slutänden handlar allt om energi som vi behöver för att överleva, men som vi missbrukar för att "skapa vår brödföda".
Och energiöverskottet omvandlas till värme och höjer jordens medeltemperatur, smälter isen, höjer havsnivån, orsakar värmerekord, torka, skogsbränder och skyfall.
Och denna politik röstar vi fram själva, och blir arbetare för ett system som vi lagligen måste arbeta för."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar