fredag 25 november 2016

Senaste nytt : "Svensk Vindenergi vill ta bort kommunernas vetorätt vid vindkraftsetablering. " Tjosan hejsan leve vår demokrati ? 

Mika Gaunitz Renard Kommentarer från fäjsbok-gruppen: Klimatnyheter : Anders S Lindbäck: Man kan se det från ett annat håll. Skall en kommun få ensamrätt att bestämma vem som får starta företag inom kommunen ? Borde inte det vara markägarna som får rätt att bestämma om de vill ha vindkraftverk på sin ägor eller ej ?

Mika Gaunitz Renard: Man kan väl inte mena att det är mer demokratiskt att en markägare har beslutsrätt över en kommunbefolkning på 50.000 personer ? - Eller ?

Anders S Lindbäck: Varför skall inte en markägare få bestämma vad som görs på sin egen mark ? Varför skall andra ha rätt att bestämma det ?

Johan Gran: Därför att det påverkar de som bor runt omkring.

Mika Gaunitz Renard: Pling ! Där satt den.

Anders S Lindbäck: På vilket sätt påverkar det de som bor omkring menar du som gör det nödvändigt att kommunen bestämmer ?

Johan Gran: Buller, landskapspåverkan, skuggbildning. Kommunen har tillsynsansvar både enligt miljöbalken och plan- och bygglagen.

Anders S Lindbäck: Så egentligen borde då det inte finnas veto mot vindkraften utan mot buller, skuggor och landskapspåverkan ?

Johan Gran: Till stora delar är det just så som lagstiftningen är uppbyggd, även om det dessutom kan stå i kommunala översiktsplaner om vindkraft.

Lars Gerre: Till det kan läggas påverkan på naturmiljön. Det finns definitivt områden som är lämpliga och mindre lämpliga för vindkraft.

Lars Gerre: Anders S Lindbäck har du någonsin varit i närheten av ett modernt större vindkraftverk?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar