tisdag 29 november 2016

Lihkku beivvin Elsa !

I dag är det Elsa Laula Renbergs födelsedag.

Nästa år, 2017 , den 6 februari , är det 100 år sedan Elsa Laula Renberg tillsammans med andra samer samlades i Trondheim för att organisera samerna och ta upp kampen för deras rättighter.

Elsa Laula Renberg regnes som samefolkets fremste forkjemper gjennom tidene. 
Hun var en samisk aktivist og politiker. 

I 1904 ga hun ut kampskriftet «Inför lif eller död: Sanningsord i de lapska förhållandena». I skriftet tok hun opp viktige samiske spørsmål. Hun pekte blant annet på at samene burde ha eiendomsrett til sine skatteland og også ha rett til fast jordbruk. Innenfor skolegang påpekte hun at skolegangen var kort og mangelfull. Hun var aktiv i svensk samebevegelse fram til 1907 og var med på å stifte den første samiske riksorganisasjonen «Lapparnas Centralförbund». Denne ble stiftet samtidig som «Inför lif eller död» ble utgitt. Panfletten ble forøvrig trykket i hele 6000 eksemplarer. Ingen samisk forfatter har noen sinne blitt trykket i et så stort førsteopplag.

I 1910 tok hun initiativet til dannelsen av «Brurskanken Samiske Kvindeförening». Hun møtte mye motstand i sitt politiske arbeid: For det første var hun same, og dernest kvinne. Det var ikke lett å vinne forståelse for det hun kjemper for - samenes forhold hadde knapt vært tema i den norske samfunnsdebatten. Men hun klarte å samle representanter fra norske myndigheter og samer fra både svensk og norsk side til et møte i Trondheim der samenes rettigheter var tema. Sammen med styret i Brurskanken samiske kvinneforening og medhjelperne Ellen Lie og Anna Löfwander-Järwson arrangerte Renberg Samemøtet i 1917, det første samiske landsmøtet, som ble holdt fra 6. til 9. februar 1917 i Trondheim. Møtet samlet over 100 deltakere, og hun holdt selv åpningstalen. Dette møtet er det som danner grunnlaget for feiringen av Samefolkets Dag hvert år den 6. februar. Dagen feires både i Norge, Sverige, Finland og Russland. I 2017 vil 100-årsminnet for dette møtet feires, spesielt i Trondheim fra 5.-12-februar, men også i resten av Sápmi gjennom utallige arrangementer gjennom hele året.

Elsa Laula har vært en viktig inspirator for nåtidens samepolitikere, og er blant annet nevnt som forbilde av Aili Keskitalo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar