onsdag 8 juni 2016

Carl Schlyter, Miljöpartiet de gröna.

"Politik är fantastiskt spännande och roligt. Älskar att inspirera till nya lösningar för en bättre framtid som ger människor hopp. I många frågor behöver man samtidigt nörda ned sig i detaljer för att kunna påverka konkret. Som förtroendevald har man flera lojaliteter, med kongressbeslut, partiprogram, valmanifest, lokalavdelning, medlemmar och väljare. När man väl är invald blir också lojalitet med riksdagsgrupp och regering en viktig bit. Det uppstår ibland konflikter mellan dessa lojaliteter, riksdagsgruppen kanske röstat för något i direkt strid med vallöften eller i riktning bort från kongressbeslut, eller emot partiets värderingar. I runt 98-99% fallen röstar vi alla för kompromisser och med gruppen.
Men i undantagsfall uppstår det situationer när processen innan beslut varit dålig, eller att slutresultatet inte går att förena med grundläggande värderingar. Då ställs lojaliteten med gruppen/regering mot andra lojaliteter. Svaret kan då inte bli att alltid och endast vara lojal med regeringen/riksdagsgruppen.
Gröna partier har alltid uppmuntrat det egna ansvaret, behovet av att ifrågasätta och se saker med utifrånperspektiv. Nu har tyvärr en kultur satt sig där rädsla och repression satt sig. Där folk pressas till att rösta som regeringen vill. Den nystart vi alla trodde skulle innebära en tydligt satsa på miljöfrågor, öka inlyssningen från kommunerna och minska toppstyrningen visar sig nu bli tvärtom.
Idag har riksdagsgruppen diskuterat ett förslag att avsätta Valter Mutt som utrikespolitisk talesperson och mig som ordförande i EU-nämnden. Det är en utrensning, inte den nystart vi alla hade hoppats på.
Kära vänner att vara grön är inte bara våra åsikter, vara trogen en idé utan också just att förnya arbetsformerna där vi ser ett värde i att ha en mångfald. I regeringsställning påverkas dessa arbetsformer men en kultur där vi har 100% regering och 0% gröna traditioner är ohållbar. När vi anammar andra partiers arbetsformer kommer vi snart nog anamma deras politik och toppstyrning."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar